Companii

Cumparam Darifenacin cu 225 milioane de dolari

27.03.2003, 00:00 17

Grupul elvetian Novartis a anuntat ca a incheiat un acord cu rivalul american Pfizer, in baza caruia va cumpara drepturile de productie a medicamentului experimental Darifenacin pentru tratarea incontinentei, pentru cel mult 225 milioane de dolari, informeaza Reuters.
Valoare totala a tranzactiei depinde de succesul medicamentului, denumit Enablex, care trebuie sa primeasca aprobarea de lansare pe piata atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite.
Pfizer, cel mai mare grup farmaceutic din lume, este nevoit sa renunte la Darifenacin, pentru a putea finaliza fuziunea cu rivalul Pharmacia Corp.
Acordul dintre cei doi producatori, in valoare de 60 de miliarde de dolari, a ridicat semne de intrebare cu privire la incalcarea regimului concurentei.
Autoritatile de la Bruxelles au analizat conditiile contractului si au anuntat ca vor aproba asocierea companiilor, cu anumite conditii.
Astfel, Comisia Europeana a impus Pfizer sa renunte la Darifenacin, intrucat Pharmacia comercializeaza deja un produs similar - Detrol LA - care a obtinut, anul trecut, vanzari de 757 milioane de dolari.
Singrurul produs rival al Detrol LA este Ditropan XL, produs de Johnson&Johnson, iar o noua consolidare a industriei farmaceutice ar putea dauna regimului concurentei corecte.
Potrivit Novartis, Darifenacin va fi lansat in Europa si Statele Unite din 2004. O serie de analisti estimeaza ca vanzarile ar putea depasi un miliard de dolari pe an.
Piata medicamentelor pentru tratarea incontinenttei - nevoia brusca, irepresibila de a urina - este deocamdata de mici dimensiuni, dar in continua crestere.
Analistii estimeaza ca vanzarile ar putea avansa anual cu 22,5%, la aproape 13 miliarde de dolari, in 2010, fata de cele 1,7 miliarde de dolari din prezent.
Potrivit Novartis, aproape 50-200 de milioane de persoane sufera de aceasta boala. Daniel Vasella (foto), presedintele companiei elvetiene, a apreciat ca aceasta piata creste anual cu 30%, la nivel international.
Compania elvetiana considera ca achizitia medicamentului Darifenacin ii va consolida pozitia pe piata americana, care acopera aproape 70% din cererea pentru acest medicament. Mediafax



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO