Companii

De maine, comisioane mai mici la Bursa

13.04.2004, 00:00 17

Comisioanele de tranzactionare percepute de Bursa de Valori Bucuresti, platite de societatile de brokeraj, si recuperate de acestea de la clienti, vor fi reduse incepand de miercuri cu 28%. Scaderea comisioanelor este apropiata ca nivel de cresterea cotatiilor de pe piata de la inceputul anului, astfel ca, daca numarul de actiuni transferat pe piata va ramane acelasi ca anul trecut, si veniturile Bursei de Valori vor ramane la un nivel similar. Anul trecut BVB a incasat 47 miliarde de lei (1,3 milioane de euro) din comisioanele de tranzactionare.
"Am ajuns la concluzia ca reducerea acestor costuri va incuraja piata si va atrage mai multi investitori", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori. Ultima reducere a comisioanelor Bursei dateaza din a doua jumatate a anului trecut, dar comisioanele au fost reduse atunci doar temporar. Oficialii Bursei spuneau ca reducerea comisioanelor a coincis atunci cu o crestere importanta a valorii tranzactiilor de pe piata.
Comisionul de tranzactionare pe piata Regular, pe care se tranzactioneaza pachete standard de actiuni va fi redus atat pentru tranzactiile de cumparare cat si pentru cele de vanzare de la 0,25% la 0,18%. In cazul tranzactiilor de pe piata Odd Lot, pe care se transfera pachete de actiuni mai mici decat cele standard si pe piata tranzactiilor speciale, comisioanele vor fi reduse de la 0,30% la 0,22%.
De scaderea comisioanelor, care reprezinta in termeni nominali doar 0,07 puncte procentuale, vor beneficia insa, cel putin la inceput, societatile de brokeraj. Doar o mica parte a brokerilor percep investitorilor un comision fix la care se adauga comisionul Bursei, cel care va fi redus incepand de miercuri. Cei mai multi dintre brokeri vor plati Bursei mai putin din comisionul fix percepul clientilor. Comisioanelor percepute de cele mai multe dintre societatile de brokeraj de pe piata romaneasca se situeaza intre 1% si 2%, fiind printre cele mai mari din Europa.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO