Companii

Dealerii auto arata cu degetul catre firmele de leasing: Strica piata

07.10.2009, 23:21 49

Ofertele speciale ale firmelor de leasing care in multe cazuriapeleaza la preturi mici pentru a-si vinde masinile second-handcolectate de la clientii rau-platnici afecteaza atat piatamasinilor noi, cat si pe cea a automobilelor la mana a doua,potrivit jucatorilor din auto.

"Vanzarile de masini second-hand realizate de catre companiilede leasing afecteaza nu numai piata autoturismelor noi, dar si pecea la mana a doua, deoarece preturile de vanzare ale acestora suntcalculate dupa reguli contabile si nu in functie de valoarea depiata", a subliniat Cristian Milea, seful retelei de dealeri dincadrul AutoItalia, importatorul marcilor grupului Fiat pe piatalocala.

Preturile mai mici practicate de companiile de leasing afecteazain principal vanzarile de masini din segmentul premium alpietei.

"Vanzarile societatilor de leasing afecteaza inclusiv dealeriide automobile premium noi, dar aceasta reprezinta doar o fractiunedin problema. Spre exemplu, niciun client nu ar da 300.000 de europe o masina de lux cu zero kilometri, daca poate sa cumpere una cu25.000 de kilometri, dar la o fractiune din pret", a spus ViorelNiculescu, seful dealerului ATT, care comercializeaza modele LandRover si Jaguar. In acelasi timp scaderea preturilor la masinilesecond-hand afecteaza inclusiv importurile de automobile la mana adoua. "Vanzarile de masini second-hand ale companiilor de leasingsunt in crestere in aceasta perioada, datorita preturilor pe carele practica. Insa, aceasta problema afecteaza mai mult importul demasini second-hand, decat vanzarile de automobile noi", a subliniatStefan Simion seful BDT Group, care detine in portofoliu dealeri aimarcilor Saab, Chrysler, Ford si Mazda.

Pe de alta parte, potrivit sefului Porsche Inter Auto (PIA),divizia de retail a Porsche Romania, cel mai mare jucator de pepiata de profil, in ultima luna s-a observat o crestere apreturilor in cazul masinilor vandute de firmele de leasing.

"In momentul de fata nu ne mai deranjeaza preturile la care isivand firmele de leasing masinile second-hand. Pana in urma cu oluna ne-au deranjat, deoarece practicau preturi mai mici", asubliniat Alin Tapalaga. Potrivit sefului PIA firmele de leasingnu-si mai permit sa vanda in pierdere masinile.

"In general masinile returnate firmelor de leasing s-au vandutin anii trecuti fara discounturi. In prezent, aceleasi modele aupreturi de noi mai mici, iar companiile care le-au finantat trebuiesa acopere si aceasta pierdere", a spus Tapalaga, care a subliniatca firmele de leasing nu mai sunt dispuse acum sa acopere pierdereavenita din vanzarea mai ieftina a masinilor recuperate.

5 mil. euro intr-un centru auto

AutoItalia a investit 5 mil. euro intr-un nou centru auto pentrumarcile Fiat, Lancia si Alfa Romeo, in zona Colentina a Capitalei.Centrul are o suprafata totala de 4.453 mp, din care 2.617 mpconstruiti. In cadrul acestuia lucreaza in prezent 45 deangajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO