• Leu / EUR4.7204
  • Leu / GBP5.2539
  • Leu / USD4.2231
Companii

Dedeman, dispută cu Enel pentru magazinul deschis la Constanţa fără curent de la reţea: de două săptămâni funcţionează pe generator

Dedeman, dispută cu Enel pentru magazinul deschis la Constanţa fără curent de la reţea: de două săptămâni funcţionează pe generator

Dedeman are o reţea de 27 de magazine la nivel naţional şi vânzări de aproape 500 mil. euro în 2011

Autor: Cristi Moga

23 mar 2012 5326

Compania băcăuană Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, cu vânzări de aproape 500 mil. euro în 2011, reclamă grupul italian Enel pentru faptul că magazinul inaugurat la Constanţa în urmă cu două săptămâni nu a fost racordat la reţeaua de energie, fapt ce a provocat costuri suplimentare de ordinul zecilor de mii de euro.

Reprezentanţii companiei spun că procesul de autorizare pentru conectarea la reţeaua de energie electrică a început odată cu cel de autorizare a lucrărilor de construire, dar deşi magazinul a fost finalizat şi este funcţional, racordarea la reţea nu a fost deocamdată realizată.

"Am finalizat magazinul, l-am deschis şi după două săptămâni de la deschidere funcţionăm în continuare cu magazinul conec­tat la un generator, cu costuri foarte mari. Până acum am plătit combustibil de peste un miliard de lei (23.000 de euro - n.red.). Am ţinut angajaţii în frig peste iarnă, iar situaţia nu este unică, tinând cont că şi la Tulcea am primit curent cu doar o zi înainte de deschiderea magazinului", a declarat Dragoş Pavăl, director şi acţionar majoritar al companiei.

Dedeman a angajat aproape 200 de oameni şi a investit peste 15 mil. euro în cea de-a doua unitate din Constanţa, situată în vecinătatea magazinului Selgros Cash & Carry.

"În vederea racordării Magazinului Dedeman 2 din Constanţa, conform solicitării acestora, a fost necesară executarea unor lucrări de deviere reţele electrice în vederea eliberării amplasamentului viitoarei construc­ţii. Odată terminate lucrările de deviere a instalaţiilor electrice a fost emis aviz de amplasament favorabil şi, respectiv, avizul de racordare. Contractul de execuţie a fost semnat astăzi (marţi - n. red.) de către firma constructoare aleasă de către Dedeman şi, în cursul zilei de mâine (miercuri - n. red.), va fi semnat de către reprezentanţii noştri legali, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să fie racordat la instalaţia electrică", spun reprezentanţii Enel Distribuţie Dobrogea.

Italienii au intrat pe piaţa locală de energie în 2005, când a fost finalizată achiziţia "la pachet" a pachetelor majoritare de acţiuni în firmele Electrica Dobrogea şi Electrica Banat pentru circa 180 mil. euro. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Enel Distribuţie Dobrogea a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 97 mil. euro şi un profit net de 23,6 mil. euro.

"Nu există nimic mai periculos decât monopolul privat deţinut de aceste companii energetice. M-am bucurat în trecut de privatizarea Electrica, dar nu m-am gândit că se va ajunge în situaţia aceasta. Consider că aceasta poate fi interpretată ca subminare a economiei naţionale. Nu pot să înţeleg cum o companie de asemenea anvergură îşi umileşte clienţii într-o aşa manieră", a mai spus Pavăl.

Antreprenorul spune că intenţionează să acţioneze Enel în judecată pentru recuperarea prejudiciului creat.

"Lucrarea este finalizată pe cheltuiala noastră de miliarde de lei (vechi - n.red.) şi donată Enel şi ei stau şi plimbă hârtii de peste o lună şi jumătate. După ce vom fi racordaţi la curent, vom calcula prejudiciul şi îi vom acţiona în judecată pentru recuperarea lui", a conchis Pavăl.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7204
Diferență: -0,2978
Ieri: 4.7231
Azi: 4.2231
Diferență: 0,0711
Ieri: 4.2103
Azi: 5.2539
Diferență: 0,3399
Ieri: 5.2496
Azi: 4.2880
Diferență: 0,5086
Ieri: 4.2861