Companii

Deprecierea euro a scazut drastic profitul de la Ikos Conf

05.10.2005, 17:58 68

Ikos Conf, producatorul de textile cu sediul la Odorheiu Secuiesc, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri usor scazuta fata de cea de 16,6 milioane de euro inregistrata anul trecut, pe fondul migratiei salariatilor catre Occident si al deprecierii monedei unice europene in raportul cu leul. "Scaderea euro ne-a luat tot profitul", spune Judita Gyongyossy, directorul general al companiei.

De exemplu, spune aceasta, salariile angajatilor au fost negociate la o valoare de 43.000 de lei pentru un euro, iar acum, la fiecare euro platit se pierd 8.000 de lei. Mai mult, explica Gyongyossy, o mare parte a angajatilor tineri prefera sa plece in strainatate, pe salarii mai mari, numai anul acesta plecand 100 de persoane, ceea ce inseamna 3% din forta de munca.

O mare problema pentru producatorii de textile din Romania au fost, anul acesta, importurile de produse foarte ieftine de pe piata asiatica. Totusi, precizeaza reprezentanta Ikos, compania nu a fost foarte afectata de aceasta situatie.

"Desigur, am urmarit si urmarim si noi fenomenul China, in special dupa data de 1 ianuarie a acestui an, cand, prin liberalizarea exportului de textile, aceasta tara a devenit o amenintare si mai mare pentru toti producatorii si exportatorii de textile, inclusiv confectii", spune Gyongyossy.

Totusi, spune aceasta, produsele chinezesti se limiteaza la textile usor de realizat, ocolind pe cele complexe, cum ar fi costumele sau rochiile de gala. Tocmai din acest motiv aceasta problema a pietei a afectat intr-un mod limitat Ikos, a continuat oficialul companiei.

Ikos s-a infiintat in urma cu 12 ani, iar investitia initiala a fost de circa 30 de milioane de euro.

"In fiecare an se investesc circa 1,5-2 milioane de euro pentru achizitionarea de masini si echipamente speciale, atat pentru croit, cat si pentru confectionat si finisat", explica Gyongyossy. "Suntem obligati sa facem aceste investitii in functie de trendul pietei. Daca nu respecti cererea clientului, risti sa il pierzi in favoarea altora", a continuat Gyongyossy. Ea sustine ca investitiile vor continua si in urmatorii ani, insa considera ca diminuarea profitului anul acesta va reprezenta un impediment in aceasta privinta. "Profitul era principala sursa de investitii", explica reprezentata Ikos.

Ikos angajeaza in prezent circa 3.000 de persoane si exporta in sistem lohn si semilohn catre pietele din Germania, Olanda, Franta si Anglia.

Potrivit reprezentantilor companiei, Ikos este o firma cu capital mixt: 57,69%, capital strain si 42,3% capital romanesc. Ikos Conf face parte din grupul de firme J&R Enterprises, cea mai mare companie de textile de pe piata romaneasca, producatorul marcii Seroussi.

In afara de fabrica de confectii din Odorheiul Secuiesc, J&R Enterprises mai detine patru fabrici respectiv Serca (Calarasi), Serconf (Botosani), Norada (Odorheiul Secuiesc), TJR Industries (Tulcea).

Compania produce anual confectii in lohn in valoare de peste 90 de milioane de euro. Joseph Seroussi, actionarul majoritar al companiei J&R Enterprises, a anuntat recent ca va incepe sa reduca treptat exporturile in favoarea vanzarilor pe piata interna, decizia fiind luata in contextul dificultatilor cauzate de scaderea monedei unice.

Romania exporta anual articole de imbracaminte si alte materii textile de circa 4 miliarde de euro, insa ponderea acestora in totalul exporturilor este in scadere.

"Intr-o lume tot mai globalizata nu putem ramane intr-un cadru restrans, chiar daca este favorabil, si vom continua eforturile de penetrare a altor piete, care au fost traditionale pentru produsele noastre, precum SUA, Canada, Rusia", a conchis Gyongyossy. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO