Companii

Din fuziunea Alro-Alprom rezulta o afacere de 400 mil. $

11.07.2003, 00:00 27

Actionarii producatorului de aluminiu primar Alro Slatina vor discuta la finalul acesteri luni fuziunea prin absorbtie a societatii cu compania de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina. Fuziunea va crea o companie integrata in domeniul aluminiului, cu o cifra de afaceri de 400 milioane de dolari. Noua societate ar putea avea ca avantaje reducerea costurilor de operare, cresterea valorii adaugate datorita gradului mai mare de integrare (Alprom prelucreaza aluminiul de la Alro) si o putere mai mare de negociere a preturilor de vanzare. #leadend#
Alro este cel mai important actionar al Alprom, cu 85% din actiuni, dupa ce a preluat de la actionarul sau majoritar, casa de americana comert Marco (care controleaza Alro) un pachet de 70% din actiuni si a participat apoi la o majorare de capital.
Pe piata exista informatii in continuare si despre o posibila integrare in acest grup a principalului furnizor al Alro, BBG Alum Tulcea, aflata in proprietatea casei de comert Balli, desi reprezentantii casei de comert Marco declarau ca au renuntat la o asemenea varianta.
Profitul insumat al celor doua companii pe anul trecut reprezenta 28 milioane de dolari. Cele doua companii au suferit anul trecut din punct de vedere financiar din cauza conditiilor nevaforabile de pe piata internationala a aluminiului, care au dus la scaderea preturilor de la 1.400 - 1.450 de dolari/tona pana la 1.250 de dolari/tona.
Actiunile Alro sunt tranzactionate in prezent la Bursa de Valori Bucuresti, unde s-a incheiat recent o oferta de cumparare lansata de Marco Industries. Numarul de atiuni transferate in cadrul ofertei va fi facut public cel mai probabil astazi, dar surse din piata de capital afirma ca in afara de pachetul de 2% transferat de la o alta companiei a grupului Marco, putini actionari au subscris. Alro are o capitalizare bursiera de 150 milioane de dolari, in tiomp ce actiunile Alprom, listate la Bursa Eletronica RASDAQ au o capitalizare bursiera de 8,2 milioane de dolari.
Cel mai important actionar minoritar al Alro va ramane APAPS, care detine in perzent 20% din capitalul social, cota care va putea scadea cu cateva procente dupa fuziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO