Companii

Dinamica locuirii din Bucureşti prin impozite şi taxe. Câţi proprietari noi sunt în fiecare an în Capitală. În lipsa unei baze de date comune a livrărilor de locuinţe, primăriile şi INS se încurcă în cifrele privind numărul de locuinţe noi plătitoare de impozite

ANALIZĂ

Dinamica locuirii din Bucureşti prin impozite şi taxe....

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.02.2022, 17:00 256

♦ Potrivit statisticilor INS din platforma Tempo, în intervalul 2016-2020 pe piaţa rezidenţială din Bucureşti au fost livrate 35.680 de locuinţe ♦ Doar Primăria sectorului 1 vorbeşte despre aproape 22.000 de locuinţe pe raza sa teritorială în intervalul 2017-2021, iar Primăria sectorului 5 despre alte peste 28.000 de locuinţe în acelaşi interval ♦ Apare aşadar un semn de întrebare cu privire la acurateţea datelor pe care instituţiile administraţiei publice centrale şi locale le transmit către INS şi măsura în care acestea reflectă realitatea ♦ Demersul ZF a pornit de la cazul Chiajna, unde se remarcă o discrepanţă uriaşă între datele Statisticii şi cele din realitate privind numărul de locuinţe livrate în una dintre cele mai mari comune de lângă Bucureşti.

Lipsa unei baze de date comune a Institutului Naţional de Statistică (INS) şi a direcţiilor de taxe şi impozite din fie­care localitate a Româ­niei şi din fiecare sector al Capitalei face ca modul de raportare a datelor pe care le au primăriile locale să difere atunci când vine vorba de numărul de locuinţe noi care intră în circuitul de plată a taxelor.

Ziarul Financiar a întrebat pri­mă­riile tuturor celor şase sectoare din Bu­cu­reşti cum a evoluat numărul de lo­cu­inţe pentru care au fost plătite im­po­zite noi în sectorul aferent în fiecare din ultimii cinci ani (intervalul 2017-2021), care este concret proce­sul prin care locatarii din locuinţele noi ajung să plătească impozite, cum ajunge o locuinţă să figureze în ba­zele de date ale primăriei ca plăti­toare de taxe şi im­pozite şi dacă este posibil ca o locu­in­ţă, dacă nu apare la Institutul Naţio­nal de Statistică, să nu plătească impozite.

Fiecare primărie a răspuns în mod diferit la întrebarea referitoare la numărul locuinţelor noi din ultimii cinci ani, astfel că nu se poate realiza o „confruntare“ cu datele de la INS. Doar reprezentanţii Primăriei secto­rului 3 nu au răspuns solicitării ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO