Companii

Distrigaz Sud, mai aproape de clubul miliardarilor in euro, cu 1.600 de angajati mai putin

Distrigaz Sud, mai aproape de clubul miliardarilor in euro, cu 1.600 de angajati mai putin
24.05.2009, 15:43 54

Compania se apropie astfel de un club destul de select al firmelor active pe plan local care au afaceri de peste un miliard de euro. Majoritatea acestor firme provin din segmentul energetic, printre ele numarandu-se Petrom, cea mai mare companie din Romania, Rompetrol Rafinare sau Lukoil Romania.

Distrigaz Sud a fost recent rebranduit, compania numindu-se in prezent GDF SUEZ Energy Romania. Schimbarea numelui a intervenit pentru a marca apartenenta la grupul franco-belgian GDF SUEZ, constituit ca urmare a fuziunii dintre Gaz de France si SUEZ din iulie 2008. Gaz de France a devenit actionarul majoritar al Distrigaz Sud in anul 2005 in urma procesului de privatizare al fostei companii de stat.
O alta schimbare a avut loc in cadrul companiei anul acesta odata cu numirea unui nou director general.
Astfel, de la inceputul lunii aprilie functia de conducere a Distrigaz Sud, devenita GDF SUEZ Energy Romania, a fost preluata de catre Yvonnick David, directorul general adjunct al Distrigaz Sud Retele. Acesta l-a inlocuit in aceasta pozitie pe Bernard Arnaud, care s-a aflat la conducerea Distrigaz Sud din mai 2005, dupa privatizarea companiei. Cele doua companii, Distrigaz Sud Retele si Distrigaz Sud s-au desprins din Distrigaz Sud dupa separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare din 2007.
Distrigaz Sud a renuntat la 1.600 de salariati in 2008, ajungand la finalul anului cu un personal de 6.200 de salariati comparativ cu cei 7.800 de la inceputul anului trecut. Diminuarea numarului de angajati a avut loc in contextul in care compania a anuntat anul trecut un program de plecari voluntare care a durat o luna si in care s-au inscris cei aproximativ 1.600 de angajati.
Potrivit datelor furnizate de companie dupa finalizarea acestui program, nivelul platilor compensatorii s-a ridicat la circa 17 milioane de euro. Peste 1.000 de angajati au parasit compania mai bogati cu 11.000 de euro, in timp ce restul au primit cate 8.700 de euro pentru a parasi firma in functie de momentul in care au aplicat la programul de plecari voluntare.
Reprezentantii companiei nu au oferit detalii suplimentare privind factorii care au determinat evolutia rezultatelor anul trecut.
Grupul GDF SUEZ este implicat in numeroase proiecte energetice pe piata locala atat in ceea ce priveste segmentul gazelor naturale, precum si cel al energiei electrice. Astfel, grupul este singurul jucator privat existent pe piata inmagazinarii de gaze naturale, unde detine o capacitate de circa 350 de milioane de metri cubi prin intermediul a doua achizitii, Amgaz, respectiv Depomures.
Totodata, grupul este implicat pe partea de energie electrica in constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, unde detine 9 ,15% din compania de proiect, precum si in constructia unei centrale pe gaze la Borzesti in parteneriat cu Termoelectrica. Grupul nu exclude nicio posibila intrare pe piata energiei regenerabile prin intermediul unui parc eolian.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO