Companii

Doar populatia a consumat la fel de multa energie, industria a picat cu 24% in primele sase luni

Doar populatia a consumat la fel de multa energie, industria a picat cu 24% in primele sase luni
01.10.2009, 00:00 12

Primul semestru al anului a adus scaderea cu circa 24% acantitatilor de energie vandute pe segmentul concurential, adicapentru marii consumatori, criza afectand semnificativ activitateacompaniilor care generau odata afaceri importante pentru furnizoriide energie.

Situatia este complet diferita in ceea ce priveste segmentul depiata reglementat, reprezentat de populatie si de companiile mici,unde consumul de energie a inregistrat chiar o usoara crestere inprimul semestru al anului, comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, conform datelor cuprinse in ultimul raport al AutoritatiiNationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Pe ansambluleconomiei, consumul de energie a scazut cu circa 10% in primulsemestru al anului.

Jucatorii din piata energiei sunt insa pesimisti in ceea cepriveste o posibila redresare a vanzarilor pana la sfarsitul anuluisi cred ca poate vor fi inregistrate anumite cresteri abia in adoua jumatate a anului viitor, fata de 2009.

"Nu sunt reveniri in ceea ce priveste consumul de energieelectrica in ultimele luni pe partea industriala. Daca pe segmentulde piata concurentiala, reprezentata de vanzarile de energie pentrumarii consumatori, efectele crizei s-au vazut clar, segmentulreglementat, format din populatie si micii consumatori, a avut oalta evolutie. Oamenii stau mai mult acasa, si din cauza somajuluiin crestere, consuma mai mult", explica Ion Lungu, directorulgeneral al CEZ Trade, compania de trading de energie a celor de laCEZ Romania.

Printre companiile care sunt foarte afectate de criza se numaramari consumatori precum Arcelor Mittal Galati, Alro Slatina sauOltchim Ramnicu Valcea, companii care s-au vazut confruntate cu oprabusire a cererii pentru produsele lor.

Potrivit datelor ANRE, cea mai importanta scadere a cotei depiata a fost inregistrata de Electrica, care de la 10% a ajuns la6% in primele sase luni ale anului. Electrica este furnizor deenergie pentru Oltchim si pentru ArcelorMittal Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO