Companii

Doar un roman din trei, client pentru furnizorii din turism

24.02.2003, 00:00 16

Mai mult de jumatate din romani au plecat ultima data in concediu in urma cu peste trei ani, in timp ce doar 32% au plecat in ultimele 12 luni de acasa in vacanta, se arata intr-un sondaj realizat de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR).
Dintre cei care au plecat totusi, doar o treime si-au facut vacanta in strainatate. Astfel, potrivit studiului citat, 22% din populatie prefera concediul la mare, 17% alege muntele, iar 31% prefera caminul propriu, fie ca se odihnesc (16%), fie ca fac unele treburi pe langa casa (ceilalti 15%).
In ceea ce priveste principalele destinatii de vacanta, Mamaia se distanteaza clar ca statiune de pe litoral, fiind preferata a peste 38% dintre turisti, urmata la mare distanta de Eforie (aleasa de 15%), Neptun si Costinesti (cu cate 13%). In cazul statiunilor montane, "scorul" este mult mai strans, Poiana Brasov, Sinaia si Predealul adunand cate 15% din optiunile calatorilor. Cele trei sunt urmate de Busteni (6,3%), Vatra Dornei (5,2%) si Baile Herculane (cu 4,7%).
O majoritate covarsitoare (mai mult de trei sferturi) a populatiei isi planifica vacanta in sezonul de vara, 10% alegand toamna, 9% iarna, in timp ce doar 5% din romani aleg primavara pentru a-si petrece concediul.
Mai mult de jumatate din romani isi petrec sfarsiturile de saptamana, Revelionul si mini-vacanta de Paste acasa, potrivit sondajului INSOMAR. Principalul motiv sunt banii, mai precis preturile mari atat pentru cazare si masa, cat, mai ales, pentru hainele de vacanta sau divertisment, in timp ce transportul este considerat cel mai ieftin factor de luat in calcul.
Cu toate acestea, dintre cei care si-au petrecut concediul in tara in ultimii trei ani, aproape un sfert se cazeaza la hoteluri cunoscute, 22,7% la moteluri, hanuri sau in camere de inchiriat, 13,3% aleg agroturismul, in timp ce 20% stau la prieteni sau rude. Principalele mijloace de transport utilizate de cei care pleaca in concediu sunt: automobilul personal si trenul. Acestea au obtinut peste 85% din voturile cerlor care calatoresc in tara.
Cifrele se schimba cand vine vorba de concediile petrecute in strainatate. In aceasta situatie avionul este cel mai apreciat mijloc de transport, urmat de autocar si de masina personala.
Sondajul a fost efectuat de INSOMAR, in beneficiul Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, in perioada 29 ianuarie - 2 februarie 2003. Au fost chestionate 1.185 de persoane din 49 de orase si din Bucuresti, in varsta de peste 18 ani. Intervalul de incredere pentru rezultatele obinute este de Aa€š/- 3%. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO