Companii

Doi bancheri de investitii romani de la Londra sunt in spatele preluarii platformei Tractorul Brasov

09.07.2007, 18:35 88

Victor Vadeneaux si Silviu Savin, doi bancheri romani de investitii de la Londra, au castigat licitatia pentru preluarea platformei industriale Tractorul Brasov pentru 91,6 mil. euro , inclusiv TVA, prin firma Flavus Investitii, controlata de fondul de investitii britanic Centerra Capital Partners.
Finantarea pentru preluarea Tractorul Brasov a fost asigurata prin Cheyne Capital, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din Europa, care administreaza active de circa 12 mld. $ (8,8 mld. euro). Cei doi romani care controleaza fondul Centerra Capital au tatonat puternic piata imobiliara locala in ultimul an, avand deja in derulare un proiect rezidential in spatele Librariei Carturesti din zona Magheru.
Victor Vadeneaux, este de origine romana si a lucrat la Londra - la fondul de investitii Advent, la banca de investitii Lazard sau la McKinsey, cea mai puternica firma de consultanta din lume. Mai mult, Vadeneaux are si un MBA la Harvard.
Silviu Savin a lucrat la Londra, la unul dintre cele mai mari fonduri de investitii - Goverment of Singapore Investment Corporation. Vadeneaux si Savin nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru mai multe detalii legate de planurile viitoare pentru compania Tractorul Brasov.
Cei doi bancheri au castigat cursa pentru Tractorul, devansandu-i pe oamenii de afaceri locali Ion Tiriac, Ion Radulea (afacerea Semanatoarea), Iulian Dascalu (Iulius Group) sau Cezar Rapotan (afacerea Arabesque).
La licitatia pentru achizitionarea integrala a platformei industriale Tractorul Brasov, care se intinde pe o suprafata de 124 ha, au fost inregistrate sapte oferte, dar pretul de pornire a fost acceptat doar de Flavus Investitii si Block Buster in asociere cu Build Corp, din cadrul Iulius Group, companie detinuta de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu. Desi a oferit acelasi pret, Flavus Investitii a adjudecat platforma, intrucat a fost prima inscrisa la licitatie, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, care a organizat licitatia.
Avand in vedere suprafata terenului, fondul britanic a platit circa 74 de euro/mp, in conditiile in care in acea zona pretul mediu al terenului este de circa 250 de euro/mp, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.
Uzina Tractorul a fost inchisa in luna aprilie, odata cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900. Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS - 80,18%, SIF Transilvania - 17,15% si alti actionari - 2,67%.
Cheyne Capital, care controleaza circa 1,1% din bursa londoneza London Stock Exchange, a fost format in 1999 de Fiertz si Jonathan Lourie, doi bancheri care au lucrat la banca de investitii Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO