Companii

Dorna - apa minerala care este pe placul grecilor

23.05.2001, 00:00 324



Grupul Dorna, care activeaza in domeniul apelor minerale si al produselor lactatelor si-a imbunatatit rezultatele financiare comparativ cu perioada similara din 2000.

Cifra de afaceri a crescut cu 172%, dar oficialii companiei nu au mentionat valoarea nominala. Profitul realizat in primele trei luni reprezinta 22% din profitul pe tot anul trecut, a declarat Jean Valvis, presedinte al Grupului Dorna.

Profitul inregistrat anul trecut a fost de aproape 2 mil. de $ (41,8 mld. de lei).

In 2001 Grupul Dorna estimeaza sa aiba vanzari de 30-32 mil. de $, fata de 2000, cand a realizat 25 de mil. de $. In 1999, vanzarile companiei au fost de 18 mil. de $.

In 2000, exportul de apa minerala a reprezentat 4% din vanzari, in timp ce in 2001, exportul va reprezenta 10% din vanzari, urmand sa creasca la 18% in 2002, a spus Valvis.

Dorna este numarul unu, din punct de vedere valoric, pe piata apelor minerale naturale si natural carbonatate.

In 2000, Dorna a imbuteliat 18% din totalul de apa minerala naturala din Romania si respectiv 14% din piata totala de ape imbuteliate (care include apele plate si cele sifonate), sustin oficialii companiei.

"Apa minerala imbuteliata de Grupul Dorna - singura recunoscuta ca "naturala" in UE, este un produs care "a prins bine" pe piata externa, mai ales in Grecia. Toate cele trei brand-uri (Dorna, Poiana Negri si Izvorul Alb) ale companiei sunt recunoscute in UE", a mentionat Valvis.



Export in Grecia

"Am dus aceasta apa (imbuteliata exact asa cum izvoraste) in Grecia si este deja un succes extraordinar - este vanduta ca produs de lux si este singura apa minerala naturala, natural carbonatata care exista pe piata greceasca.

Spotul publicitar care prezinta Dorna pe canalele TV grecesti a facut un veritabil soc mediatic - se discuta despre aceasta apa la scoala, pe santiere, la piata - oriunde. In prezent, exportam cam 10 camioane pe saptamana spre Grecia", a precizat Valvis.

"Cele trei izvoare ale companiei Dorna - au fost recunoscute oficial de Uniunea Europeana ca ape minerale naturale natural carbonatate si chiar daca competitia noastra declara ca exporta in UE, este o informatie falsa pentru ca doar Dorna poate fi exportata cu eticheta "apa minerala naturala".

Nici un alt izvor nu este recunoscut. Recunoasterea noastra s-a facut din 1998 in Grecia, din 1997 pentru Dorna si s-au publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene la Bruxelles pe 12 aprilie 2000, impreuna cu recunoasterea izvoarelor Poiana Negri si Izvorul Alb", a mai spus presedintele companiei Dorna.

Dorna a intrat pe piata greceasca in vara anului 2000, dar exportul a inceput cu Arabia Saudita in 1998 si Israel in 1999. "Succesul in export nu este reprezentat de capacitatile de productie. Scuza ca nu se exporta pentru ca nu poate acoperi piata interna, asa cum au declarat unii competitori, este o ipocrizie.

De fapt adevaratul motiv care sustine exportul unei marci bune dar necunoscute peste hotare este o campanie publicitara - o politica hotarata de penetrare a pietei - care solicita foarte mult timp, gandire si investitii. Avem intentia de a face lucruri similare cu pietele din Germania, Anglia, Olanda si Turcia", a adaugat Valvis.

Intrucat afacerea cu ape minerale este rentabila, Dorna va dezvolta aceasta activitate prin marirea capacitatilor de productie.

"Intentionam sa dezvoltam cele trei ape minerale, atat pe piata interna cat si pe cea externa, prin marirea capacitatilor de productie", a mai spus Valvis.

Dorna a inceput in 1996 cu o capacitate de productie de 3.000 de sticle pe ora, dupa care a crescut de la an la an.

In 2001 va fi pusa in functiune o noua linie de productie, care a fost instalata in toamna trecuta si care va ridica capacitatea efectiva de productie la 21.000 de sticle pe ora, capacitatea nominala fiind de 24.000 de sticle pe ora.

In 2002 va fi instalata o noua linie de productie de 24.000 de sticle pe ora, datorita cresterii exponentiale a cererii la export.

Grupul Dorna a investit pana acum in Romania 22,4 mil. de $ si are in desfasurare investitii de 9 mil. de $. "Pana astazi s-au investit in domeniul apelor minerale 10,5 mil. de $.

O investitie de cinci mil. de $, ce urmeaza sa fie finalizata cat de curand este destinata construirii unui nou sediu", a afirmat Valvis.

Grupul Dorna este detinut in proportie de 26% de Societé Financiaire du Lac, 26% de Jean Valvis. Societé Generale Investment Fund detine 19% din actiunile companiei, salariatii au 19% din pachetul de actiuni, iar restul, de 10% este detinut de Narcisa PROD. SRL. Valvis spune ca Societé Generale Investment Fund nu intentioneaza sa-si vanda pachetul de actiuni, in viitorul apropiat.



Piata apelor minerale este estimata la 210 milioane de dolari anual, cu un ritm de crestere ridicat.

Dorna spune ca in 2000 s-au vandut 823 de milioane de litri de apa minerala, dintre care 562 de milioane sunt sticle de apa minerala naturala natural carbonatata, 239 de milioane sunt sticlele de apa plata sau sifoane si 22 de milioane sunt ape simple, sifonate sau cu adaos de saruri (de exemplu European Drinks, Leader si Bonaqua). La totalul de 823 milioane de litri, 222 de milioane, adica 27% din piata sunt ape sifonate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO