Companii

Doua directive pentru medicina europeana

13.02.2003, 00:00 10

Romania se confrunta in ultimul deceniu cu un fenomen ingrijorator - emigratia medicilor.
Lipsa de perspectiva la incheierea studiilor precum si deziluziile create de crizele unui sistem in schimbare au determinat tot mai multi studenti ai facultatilor de medicina sa-si caute implinirea profesionala pe alte meleaguri. Necontrolata, pe termen lung ,aceasta migratie va avea efecte negative asupra asistentei medicale.
Totusi, intarirea organismelor europene si cresterea influentei lor in politica sanitara atat in tarile membre, cat si in cele candidate la aderare (printre care si Romania) ar putea oferi solutii inedite problemei migratiei.
Desi pana acum politica europeana in domeniul sanatatii a fost relativ pasiva (reglementarile au fost impuse prin decizii ale Curtii Europene de Justitie asupra unor cazuri specifice)  doua dintre directivele UE vin sa schimbe radical cadrul reglementarilor sanitare:
1. Directiva medicilor (93/16) -care impune garantii minime de calitate a actului medical, obligatorii in spatiul UE, si permite astfel libera circulatie a medicilor.
2. Directiva timpului de lucru - care limiteaza timpul de lucru saptamanal al oricarui angajat la 48 ore. (Va fi aplicata efectiv din 2004)
Secundar se intrevede posibilitatea de a profesa si peste hotare fara a inceta activitatea in tara de origine (ex: Echipe de medici chirurgi care in week-end opereaza in Anglia). Deasemenea, va creste necesarul de medici, unele tari, regiuni intentionand sa preia cadre medicale din sistemele cu surplus de medici.
Noua constitutie europeana precum si dezvoltarea unei politici sanitare active a UE (vezi Programul de actiune al UE pentru sanatatea publica 2002-2006) vor avea un impact puternic asupra asistentei medicale nu numai in tarile membre.
Cum si Romania se pregateste de aderarea la UE sunt de asteptat masuri care sa armonizeze legislatia in domeniul sanitar cu reglementarile europene.Un prim pas a fost facut: se fac demersuri pentru recunoasterea meritata a scolii medicale romanesti in mediul academic european.(dr. M.C.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO