Companii

Două fonduri de investiţii au cumpărat un proiect eolian în judeţul Constanţa

Două fonduri de investiţii au cumpărat un proiect eolian în judeţul Constanţa

Foto: Silviu Matei

Autor: Carol Dan

14.11.2012, 00:04 602

Fondurile de investiţii Marguerite şi EnerCap Power (Cehia) au cumpărat împreună 80% dintr-un proiect eolian de 80 MW amplasat în judeţul Constanţa de la dezvoltatorul cipriot de parcuri eoliene EP Global Energy. Marguerite are sedii în Paris şi Luxemburg.

În urma tranzacţiei, Marguerite deţine 50% din parcul eolian, EnerCap Power are o participaţie de 30%, iar diferenţa a rămas în portofoliul EP Global Energy, potrivit avocaţilor de la Salans, care au asistat cele două fonduri de investiţii în derularea tranzacţiei.

Parcul eolian va fi construit între localităţile Chirnogeni şi Independenţa şi va fi dotat cu turbine produse de compania Nordex. Operaţiunile comerciale ar urma să înceapă în prima parte a anului 2014.

Marguerite şi EnerCap Power au finanţat achiziţia proiectului de producţie a electricităţii în turbine eoliene cu credite de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Erste Group Bank, ING Bank şi UniCredit Bank Austria.

Fondul Marguerite a fost înfiinţat de instituţiile financiare Caisse des Depots et Consignations, Cassa Depositi e Prestiti, Banca Europeană pentru Investiţii, Instituto de Credito Oficial, KfW şi PKO Bank Polski.

EnerCap Capital Partners (EnerCap) a fost înfiinţat în 2007 şi este specializat în investiţii private în proiecte de energie regenerabilă în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. EnerCap administrează un portofoliu de investiţii care cuprinde peste 350 MW în eoliene şi panouri solare în regiune.

Firma EP Global Energy este specializată în dezvoltarea de proiecte în sectorul energiilor regenerabile şi face parte din grupul de firme Paraskevaides Group of Companies.

În România, în 2009 existau 14 MW montaţi în parcuri eoliene. Un an mai târziu, piaţa a ajuns la 462 MW montaţi, pentru ca în 2011 capacitatea instalată să ajungă la 826 MW. Anul acesta Transelectrica estimează o capacitate de 2.100 MW, ceea ce transformă energia eoliană într-unul dintre cele mai dinamice segmente de investiţii din România.

În prezent, parcurile eoliene care funcţionează au o capacitate similară cu cele două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă după investiţii de peste 2 miliarde de euro.

În urma boom-ului eolian se pun cărămizile la un nou boom al regenerabilelor, cel al energiei solare. Dacă la finalul lui 2011 era un singur MW montat în acest domeniu, după primele nouă luni ale anului au fost montate panouri care transformă lumina soarelul în energie cu o capacitate de 13 MW, investiţiile totale ridicându-se la circa 26 de milioane de euro.

Proiectele de producere a energiei electrice din biomasă prind şi ele contur, după ce în primele trei trimestre au atras investiţii de peste 25 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO