Companii

Dragos Petrescu, City Grill: Ne extindem in provincie numai in sistem de franciza

Dragos Petrescu, City Grill: Ne extindem in provincie numai in sistem de franciza

Dragos Petrescu, director general si actionar majoritar al Trotter Prim

07.07.2006, 12:44 204

Lantul de restaurante City Grill si de cafenele City Cafe urmeaza sa se extinda in acest an in provincie in sistem de franciza, care este mai usor de gestionat decat investitia directa, spune Dragos Petrescu, directorul general si actionar majoritar al lantului.
Dragos Petrescu, 35 de ani, dezvolta acum operatiunile Trotter Prim, companie care opereaza lantul de restaurante City Grill, precum si cafenelele City Cafe, dupa ce a iesit anul trecut din afacerea lantului de restaurante La Mama.
"Nu consideram eficient sa operam restaurante in provincie prin investitie directa, mergand pe principiul ca francizatul isi poate folosi relatiile de la nivel local in conducerea afacerii si implicarea va fi mult mai mare", spune Dragos Petrescu.
Controlul unei afaceri, precizeaza el, se poate asigura mai bine atunci cand se realizeaza conducerea in mod direct, nu prin delegare de administratori.
Compania Trotter Prim, fondata de Petrescu, opereaza in prezent cinci restaurante City Grill si patru cafenele City Cafe, toate amplasate in Capitala.
In Bucuresti, patru din cele cinci restaurante si o cafenea sunt investitie directa, restul locatiilor fiind operate in sistem de franciza.
Investitia pentru o locatie este de 200.000-450.000 de euro, in functie de spatiu si de amplasare. In cazul in care o locatie este operata in franciza, compania care detine brandul in portofoliu lasa investitiile pe seama francizatului.
Extinderea lanturilor City Grill si City Cafe in provincie va viza insa numai sistemul de franciza. Din septembrie va fi deschis si un restaurant in Constanta, tot in sistem de franciza.
Compania detine restaurante sau cafenele in centre precum Complexul Feeria, Oracle Tour, America House sau Baneasa Business Center.
Compania a preluat recent si cunoscutul restaurant bucurestean Caru' cu Bere, situat in zona Lipscani, in care se vor investi aproximativ 1,5 mil. euro.
Locatia este una dintre cele mai cunoscute si vechi din Capitala, fiind deschisa pentru prima data in anul 1892. Restaurantul Caru' cu bere urmeaza sa intre in circuitul pietei din luna septembrie.
Trotter Prim a avut incasari anul trecut de doua milioane de euro, bugetul pentru acest an prevazand o triplare a afacerilor. Aducerea brandului Caru' cu Bere in portofoliul companiei, spune Petrescu, a fost rezultatul unui proces care a durat trei ani de zile. "Aproximativ un milion de euro va fi investitie directa, iar restul vor veni de la Primaria Capitalei pentru renovarea centrului istoric", explica Petrescu.
"Acum cativa ani, Caru' cu Bere era recomandat turistilor ca un loc frumos de vizitat, insa se recomanda consumul mancarii de acolo cu precautie", spune reprezentantul City Grill. Restaurantul, care are o suprafata de circa 1.800 de metri patrati, va fi supus unui proces de restaurare in urmatoarea perioada si redeschis in aceasta toamna, avand o capacitate de 500 de locuri. Restaurantul si cafeneaua de la America House, in prezent investitie directa, vor fi francizate in viitorul apropiat.
Trotter Prim va opera pana la finele anului o retea de unsprezece locatii, din care sapte restaurante, dintre acestea sase City Grill si Caru' cu Bere, respectiv patru cafenele City Cafe.
Segmentul de cafenele este foarte interesant pentru investitori in ultima perioada, anuntandu-si intentia de a intra pe piata branduri internationale precum Starbucks sau Coffee Heaven.
Firma Trotter Prim este controlata in proportie de 87% de familia Petrescu, restul actiunilor fiind detinute de managementul companiei. Principalii competitori ai City Grill sunt locatiile de tip Tratoria Il Calcio sau Ruby Tuesday, iar City Cafe este in competitie cu nume precum Turabo Cafe, Gloria Jean's sau Centro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO