Companii

E.ON: De cand suntem aici, nu am avut rezultatele cerute de actionari

E.ON: De cand suntem aici, nu am avut rezultatele cerute de actionari

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania: Mai bine ne duceam banii la banca, decat sa-i investim in Romania

08.09.2009, 17:19 40

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, holdingulcare regrupeaza activitatile grupului german prezent pe piatalocala pe segmentul distributiei si furnizarii atat de gazenaturale, cat si de energie electrica, spune ca de la intrarea pepiata locala, in 2005, si pana in prezent companiile controlate nuau reusit sa aduca rezultatele cerute de actionari.

E.ON a intrat pe piata locala dupa ce a castigat procesele deprivatizare ale fostelor Electrica Moldova si Distrigaz Nord."Suntem in Romania din 2005 si in niciun an nu am reusit sa aducemrezultatele cerute de actionarii nostri, ceea ce ce va atrage de lasine necesitatea restructurarii fortei de munca pentru taiereacosturilor. Mai bine ne duceam banii la banca, decat sa-i investimin Romania (in retelele de energie si gaze - n. red.), dar cu toateacestea noi nu suntem un investitor pe termen scurt si vomcontinua", a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ONRomania.

Din momentul privatizarii si pana la sfarsitul anului trecutE.ON a investit 931 mil. lei (253 mil. euro) in retelele de gazenaturale si de energie electrica.

Hajdinjak spune ca una dintre cele mai mari probleme cu carecompaniile care formeaza E.ON Romania se confrunta sunt datoriilepe care firmele de stat le acumuleaza la furnizorii de utilitati,cel mai cunoscut caz fiind cel al CFR. "Datoriile CFR catrefurnizorii de utilitati se ridica la 1,4 miliarde de lei. Noiplatim energia pe care o cumparam, dar nu ne primim banii cand ovindem catre companiile de stat. In acest context, este normal saexiste o ezitare de a aduce bani proaspeti aici pana cand nu serezolva aceste lucruri. Avem nevoie de un cadru stabil pentruinvestitii ulterioare", a mai spus Hajdinjak. Totodata, el a maiprecizat ca E.ON inregistreaza pierderi din activitatile de pepiata locala.

Germanii au initiat inca de la privatizare un program derestructurare a personalului prin intermediul unor programe deplecari voluntare. "De la inceputul anului si pana acum, circa1.000 de angajati au parasit structurile E.ON, fie prin plecarivoluntare, fie prin pensionari anticipate sau normale. Acum maiavem in Romania 8.400 de angajati, dar pana in 2012 numarulacestora va fi redus la 6.500 de salariati", a mai precizatreprezentantul E.ON Romania. La momentul privatizarii, ElectricaMoldova si Distrigaz Nord aveau peste 12.000 de angajati.

E.ON are afaceri pe piata locala de peste un miliard de euro sieste in prezent implicat, alaturi de italienii de la Enel, inconstructia unei centrale pe huila, de 800 MW, la Braila.Investitia se ridica la un miliard de euro si potrivitautoritatilor locale va deveni functionala in 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO