Companii

Editurile nu vad semne de revenire pe piata de carte

17.01.2010, 23:20 59

Desi anul trecut editurile au redus numarul titlurilor sitirajele cartilor publicate, au distribuit cartile in magazinele ceasigurau promovare la raft si au concediat o parte din angajati,scaderea vanzarilor cu peste 30%, in unele cazuri, sau chiarsituatiile de intrare in insolventa nu au putut fi evitate.
"In versiunea conservatoare ne asteptam la un an cu o variatie acifrei de afaceri intre zero si plus 3% fata de anul trecut. Incamai lucram la bugetul pentru anul acesta. Avem mai multe variantede lucru, deoarece fiind o editura generalista ne adresam unorsegmente de piata distincte", a declarat Gabriel Scinteia, chiefoperating officer al editurii All Publishing Group, cu afaceriestimate anul trecut la 2,5-2,7 milioane de euro, fata de 4,3milioane de euro in 2008.
Grupul All, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de cartelocala, al carui pachet de actiuni este detinut de familia Penescudin Capitala, a redus anul trecut numarul de angajati cu 30%, panala 65 de oameni, din cauza neindeplinirii obiectivelor debusiness.
Mai mult, pe piata de carte s-au inregistrat si intrari ininsolventa, exemplul cel mai recent fiind editura Nemira, cudatorii de 1,8 milioane de euro, aproape cat nivelul cifrei deafaceri in 2008.
Gabriel Scinteia a precizat ca un rol foarte important pentruevolutia businessului editurilor o are politica MinisteruluiEducatiei in ceea ce priveste bibliotecile scolare, dar si suportulcadrelor didactice (profesorii primesc o suma de bani pentruachizitionarea de manuale - n. red.).
"Daca toate conditiile de pe piata vor fi aceleasi si anul acesta,adica nu se va schimba nimic in sistemul de difuzare si nici inpolitica ministerului, atunci si rezultatale vor fi aceleasi", adeclarat Iren Arsene, directorul general si proprietarul edituriiCurtea Veche, cu afaceri de 2 milioane de euro in 2008.
Ea sustine ca anul acesta va continua sa fie un an de conservare,in care costurile vor fi gestionate cu prudenta, iar titlurile noide carti vor fi alese cu atentie.
"Daca pana acum librarul ne suna pentru a intreba ce noutati suntin materie de carti, acum se multumeste cu a vinde cartile pe carele are deja pe raft", a spus Arsene, care a renuntat anul trecut latitlurile cu tiraje mai mici de 3.000 de exemplare.
Proprietara editurii Curtea Veche mai mentioneaza ca anul acestaeste important sa se mentina cifra de afaceri de anul trecut, careeste estimata la 3 milioane de euro, in crestere cu aproape 50%datorita vanzarilor de carti cu ziare sau reviste in chioscuri,care au dus insa la sacrificarea profitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO