Companii

Electrica crede in revenire desi vanzarile au scazut cu 40%

 Electrica crede in revenire desi vanzarile au scazut cu 40%
30.09.2009, 23:17 26

Electrica, unul dintre cei mai mari distribuitori si furnizoride energie electrica de pe piata aflat in portofoliul statuluiroman, spune ca in primele noua luni ale anului vanzarile deelectricitate catre marii consumatori au scazut cu circa 40% fatade anul trecut.

"Noi avem clienti foarte mari in portofoliu cum ar fi Oltchimsau Mittal Steel, companii ale caror afaceri depind puternic deexporturile pe care reusesc sa le faca si care au fost afectate decriza. In primele noua luni ale anului, am livrat cam 60% din ceeace livram anul trecut si nu cred ca ultimele luni din an vor aduceo imbunatatire a situatiei", a declarat Ioan Silvas, directorul decomercializare a energiei din cadrul Electrica, desi doar in urmacu doua luni firma se arata mai optimista in ceea ce privesteevolutia vanzarilor de energie.

In primele sase luni ale anului, cifra de afaceri a companiei afost de 574 mil. euro (2,431 mld. lei ), in scadere cu 36%comparativ cu perioada similara a anului trecut.

"Nu cred intr-o crestere brusca a livrarilor de energie si esteposibil sa ramanem tot la o scadere de 30% pe partea de mariconsumatori fata de ceea ce s-a intamplat in 2008", mai spuneSilvas.

Cu toate acestea, reprezentantul Electrica spune ca firma nu arecurs la disponibilizari de personal pentru a mai taia dincosturi. "Credem ca va fi viata si dupa criza", a mai spusSilvas.

Electrica mai cere 5 zile pentru tranzactia cuCEZ

Guvernul a propus printr-o ordonanta de urgenta prelungirea cuinca cinci zile lucratoare, fata de cele 70 acordate initial,pentru finalizarea tranzactiei privind achizitia de catre cehii dela CEZ a titlurilor pe care Electrica le mai detine in CEZDistributie si CEZ Vanzare, companii rezultate dupa restructurareaElectrica Oltenia. Fara aceasta ordonata de urgenta, tranzactia arfi trebuit sa aiba loc pana la data de 2 octombrie, termen preastrans considerat de statul roman. Astfel, CEZ si Electrica mai autimp pana pe 9 octombrie sa finalizeze tranzactia.

Electrica Oltenia a fost privatizata in 2005, pachetul majoritarde actiuni fiind cumparat de catre cehii de la CEZ. Pe 26 iunie,cehii au lansat optiunea de cumparare a pechetelor de actiuni pecare Electrica si Fondul Proprietatea (FP) le mai detineau incadrul companiilor rezultate din restructurarea fostei ElectricaOltenia.

FP deja a finalizat tranzactia cu CEZ incasand 230 mil. euro,iar pana pe 9 octombrie se va finaliza si tranzactia cu Electrica,in conturile companiei de stat urmand sa intre 145 mil. euro.Compania de stat devine astfel una dintre cele mai lichide firme incriza, tinand cont de faptul ca banii de la CEZ se adauga celorcirca 300 mil. euro care erau in conturile Electrica la inceputulanului, dupa privatizarea Muntenia Sud.

"A fost vorba de obtinerea catorva zile necesare noua pentrutoate aprobarile. Banii vor fi folositi pentru dezvoltareacompaniei, dar si pentru restructurari", a explicat Silvas.

"A fost o decizie cu care am fost de acord si care aducea unplus de confort partenerilor nostri. Pana pe 9 octombrie, banii vorfi in contul Electrica", a decalarat Adrian Borotea, corporateaffairs manager in cadrul CEZ Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO