Companii

Electrica devine producator de energie in 2011 cu investitii de 100 de milioane de euro

25.01.2009, 15:27 34

Electrica, cel mai mare furnizor local de energie, va finaliza primele investitii in productia de energie electrica in urmatorii doi ani, cele doua proiecte cu cele mai scurte termene de finalizare fiind un parc eolian si doua microhidrocentrale, valoarea acestor proiecte fiind de circa 100 mil. euro.

Compania de stat si-a anuntat inca de anul trecut intentia de a deveni un jucator integrat pe piata energiei, toate proiectele avute in vedere urmand sa fie finalizate pana in 2012 si avand o valoare de peste jumatate de miliard de euro. "Pe partea de productie de energie din surse eoliene, vom realiza doua parcuri de circa 50 MW fiecare, din fonduri proprii. Valoarea totala estimata este de circa 140 de milioane de euro, iar data pentru punerea in functiune a investitiei este 2011, respectiv 2012", au declarat reprezentantii Electrica. Compania dispune de fonduri suficiente pentru finantarea acestor investitii, tinand cont ca in conturile sale se regasesc banii din privatizarile filialelor Electrica, circa 400 de milioane de euro fiind suma incasata doar din privatizarea Electrica Muntenia Sud catre italienii de la Enel, proces finalizat anul trecut.
"Un alt parc eolian de circa 50 MW va fi realizat in colaborare cu o firma autohtona. Valoarea totala a investitiei este de circa 75 de milioane de euro, iar data estimata de punere in functiune este 2012", mai spun reprezentantii companiei.
In afara de investitiile in parcurile eoliene, cele mai rapide proiecte care vor fi puse in functiune sunt cele care vizeaza construirea unor microhidrocentrale. Astfel, primul dintre acestea, care va costa aproximativ 29 de milioane de euro, va fi finalizat in 2011. Acest proiect vizeaza construirea a doua microhidrocentrale cu capacitati de 4 MW fiecare, iar pana in 2012 va mai fi finalizata o astfel de unitate cu o capacitate de 9 MW in urma unei investitii de 24 de milioane de euro.
In afara de aceste proiecte, care au date fixe de realizare, compania spune ca va realiza in anii urmatori proiecte insumand circa 200 MW pentru producerea de energie din biomasa impreuna cu compania austriaca de profil Warmebetriebe. Proiectele din acest domeniu vor fi realizate prin intermediul unei societati mixte Electrica Bio-Heat, in care cele doua firme vor avea un pachet egal de actiuni, 50%.
Electrica estimeaza pentru anul acesta afaceri de 5 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro la un curs de 4 lei/euro), rezultat care aduce o imbunatatire de circa 10% comparativ cu rezultatul bugetat pentru anul trecut.
Compania deruleaza in prezent un program de disponibilizari in care sunt vizati peste 1.700 de angajati, la sfarsitul acestui an urmand sa mai ramana in cadrul Electrica nu mai mult de 16.400 de persoane. Potrivit datelor furnizate de companie, la sfarsitul anului trecut, din structurile Electrica mai faceau parte 18.093 de salariati, in scadere cu circa 1.660 de angajati comparativ cu nivelul de 19.759 de salariati in 2007. Platile compensatorii care vor fi acordate angajatilor vizati de programul de disponibilizari se ridica la circa 25 mil. euro, angajatii vizati de acest program de restructurare provenind din structurile filalei de intretinere si servicii, Electrica Serv.
Compania spune ca programul de investitii bugetat pentru anul acesta este in crestere cu 24% comparativ cu cel de anul trecut. Astfel, pe partea de distributie Electrica isi propune sa investeasca anul acesta circa 395 mil. lei (109,7 mil. euro), iar pe partea de furnizare si servicii energetice sunt estimate investitii de 250 de milioane de lei (69,4 milioane de euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO