Companii

Electroaparataj: am incheiat restructurarea, urmeaza cresterea

09.01.2003, 00:00 55

"2003 va fi ultimul an de stagnare a vanzarilor. Am incheiat restructurarea, deci trebuie sa crestem". Bogdan Nisipeanu, directorul general al Electroaparataj Bucuresti, pune punct anul acesta unei din cele mai tulburi perioade din istoria companiei pe care o conduce.
"Au fost sase ani de restructurari si investitii in care am injumatatit personalul, am reusit sa dublam productivitatea si am eficientizat structurile de cost. S-a incheiat o etapa de "curatenie" si incepe alta, in care prioritara va fi cresterea cifrei de afaceri si a profitului", spune Bogdan Nisipeanu,
Electroaparataj a fost vanduta de stat in urma cu cinci ani catorva fonduri de investitii care au preluat compania pentru a o eficientiza si a o vinde mai departe catre un investitor strategic.
Producatorul de aparatura electrica a inceput asadar, imediat dupa privatizare, un program de investitii si restructurari care a redus numarul angajatilor de la 3865 la 1836 acum si a marit productivitatea muncii de la 4.300 de euro/salariat la 8.200 de euro/salariat, afirma Nisipeanu.
Pe langa efortul restructurarii, Electroaparataj a trebuit sa suporte, in primii ani de dupa privatizare, cea mai puternica recesiune a economiei romanesti de dupa 1990 si pierderea pietelor traditonale de export.
"Am reusit, totusi, sa pastram fluctuatiile cifrei de afaceri de la an la an in intervalul 0 - 20%. Ne-a ajutat faptul ca o parte din piata noastra interna este relativ captiva iar pierderea exporturilor pe pietele traditionale a fost compensata de relocalizarea productiei unor companii din tarile vestice in cele estice", afirma Nisipeanu.
Piata captiva de care vorbeste managerul de la Electroaparataj este reprezentata in special de companiile romanesti mari de stat, a caror tehnologie a fost proiectata pentru a utiliza componente de la aceasta firma.
"In prezent, aproximativ 40% din cifra de afaceri a companiei este realizata prin vanzarea de aparataj industrial pe piata interna, in special catre societatile de stat care, datorita modului de proiectare, nu pot utiliza decat produse Electroaparataj", a mentionat Bogdan Nisipeanu.
Exporturile companiei si-a mentinut o pondere importanta in cifra de afaceri in ultimii ani (35% in 2002) datorita recesiunii de pe pietele vestice si relocarea productiei unor companii catre est. De aceasta tendinta a beneficiat si Electroaparataj.
"Suntem tentanti pentru companiile straine datorita gradului ridicat de integrare, care merge de la proiectare pana la comercializare. In Vest, unde tendinta a fost de specializare, nu mai exista multe companii de acest gen", spune Nisipeanu.
Printre clientii traditionali ramasi in portofoliul Electroaparataj si dupa 1990 se numara si Automobile Dacia. Mai mult, producatorul de automobile apartinand acum grupului francez Renault se pregateste sa mentina colaborarea cu Electroaparataj si pentru fabricarea "Daciei de 5.000 de euro".
"In prezent, Automobile Dacia detine aproximativ 20% din cifra noastra de afaceri, pondere care speram sa nu se modifice in perioada urmatoare, in ciuda schimbarilor de modele care vor avea loc", a declarat managerul Electroaparataj.
Bogdan Nisipeanu spune ca, urmare a acestor evolutii, Electroaparataj isi va mentine anul acesta cifra de afaceri la nivelul din 2002 - aproximativ 15 milioane de dolari.
"2003 va fi insa ultimul an de stagnare a vanzarilor. Am incheiat restructurarea, deci trebuie sa crestem", se declara optimist Nisipeanu.
Rata de profitabilitate a companiei se va mentine, afirma managerul, in jurul nivelului de 9 - 10% din cifra de afaceri.
Electroaparataj are in vedere in 2003 si o dublare a volumului annual de investitii obisnuit, de la 2 milioane de dolari la 4 milioane de dolari.
"Din punct de vedere al lichiditatilor stam bine iar creditele sunt foarte atractive datorita dobanzilor in scadere. Voi propune actionarilor accelerarea procesului investitional anul acesta", a mentionat Nisipeanu.
Anul trecut a fost unul foarte important pentru Electroaparataj si datorita schimbarii structurii actionariatului.
Dupa aproape cinci ani de prezenta in companie, doi din actionarii importanti - fondurile de investitii Romanian Investment Company (RIC) si Societe Generale Romania Fund (SGRF) - si-au vandut participatiile. Cumparatorul a fost cel mai mare actionar al companiei, fondul de investitii american Broadhurst.
In urma achizitiei, Broadhurst a ajuns sa detina 84,99% din capitalul Electroaparataj, fiind in prezent singurul actionar semnificativ al companiei.
Electroaparataj este listata la Bursa de Valori, avand un capital social de 131,42 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoare nominala de 1.000 de lei.
Ultimul pret de tranzactionare a titlurilor companiei pe Bursa a fost de 1.700 lei, cotatie la care capitalizarea bursiera este de 6,7 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO