Companii

Electroaparataj incheie noua luni fara profit

03.11.2005, 19:43 18

Compania Electroaparataj Bucuresti, principalul producator roman de aparataj industrial de joasa tensiune, a incheiat fara profit primele noua luni dupa ce la jumatatea anului inregistra castiguri nete in valoare de 0,48 milioane de lei (0,13 milioane de euro).

In primele trei trimestre ale anului trecut, Electroaparataj realizase un profit net de 3,6 milioane de lei noi (880.000 de euro).

Compania a finalizat in vara acestui an fuziunea cu societatile Aparataj Electric Titu, Electrotehnica si Romarta 2000.

Cifra de afaceri consolidata obtinuta de cele trei companii in primele noua luni a fost de 46,75 milioane de lei (12,9 milioane de euro), cu 8,76% mai mare decat vanzarile nete realizate de Electroaparataj in aceeasi perioada a anului trecut.

Principalele motive ale deprecierii profitabilitatii companiei au fost intreruperea activitatii uzinelor Dacia Renault pentru reparatii si rezultatele negative inregistrate de societatile absorbite.

"August e traditional o luna slaba pentru Electroaparataj, iar in acest an a fost foarte slaba. Aproximativ 25% din cifra de afaceri o realizam in urma colaborarii noastre cu Dacia, iar Dacia n-a lucrat in august decat o saptamana, restul lunii fiind inchisa pentru reparatii", a spus Ovidiu Petre, directorul financiar al companiei.

Aproximativ 29% din cifra de afaceri a societatii este reprezentata de vanzarile de produse destinate industriei auto, Electroaparataj fiind si unul dintre furnizorii de echipamente pentru modelul Logan.

"In 30 iunie am fuzionat cu Electrotehnica si Aparataj Electric, care au avut si ele rezultate mai mici in acest trimestru. Daca nu tinem cont de rezultatele societatilor nou absorbite, profitul obtinut de Electroaparataj la noua luni este mai mare decat la jumatatea anului", a explicat Ovidiu Petre.

Un alt factor care a influentat in sens negativ rezultatele financiare ale producatorului de aparataj industrial a fost aprecierea leului in raport cu moneda unica europeana.

"Din pacate, acest factor va continua sa-si exercite influentele negative pana la sfarsitul anului", a precizat Ovidiu Petre.

Reprezentantii Electroaparataj cred insa ca societatea isi va imbunatati rezultatele financiare pana la sfarsitul anului, iar incepand de anul viitor vor incepe sa se vada si efectele pozitive ale fuziunii.

"Trimestrul patru a fost bun intotdeauna, in special lunile octombrie si noiembrie, iar minusurile de la cei tocmai absorbiti nu se vor mai repeta. Ca structura a cifrei de afaceri si pentru ei trimestrul patru este mai prolific. Nici nu se pune problema sa incheiem anul cu pierderi", a concluzionat Ovidiu Petre.

Electroaparataj este controlata in proportie de peste 85% de fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, ambele administrate de societatea New Century Holdings.

Actiunile Electroaparataj sunt listate la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,41 lei/ actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 60,9 milioane de lei (16,64 milioane de euro).

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO