Companii

Electrocarbon ar putea împrumuta 15 mil. € pentru patru hidrocentrale mici

Electrocarbon ar putea împrumuta 15 mil. € pentru...

Autor: Monica Juganaru

29.09.2013, 21:13 1091

Electrocarbon Slatina (ELNG) vrea să contracteze un credit de până la 15 milioane de euro pentru construirea a patru micro­hidrocentrale pe râul Dof­tana. Cele patru hidrocentrale fac parte din proiectele „Valorificarea poten­ţialu­lui hidro­logic al râului Doftana pe sector Câmpina şi a râului Prahova pe sector Câmpina-Floreşti“ şi „Ame­najarea hidroenergetică a râului Doftana pe sector Telega confluenţa râu Pra­hova“, potrivit unui con­vo­cator al companiei tran­smis Bursei la finalul săptămânii trecute. Acţionarii se vor întâlni pe 1 no­iembrie pentru a discuta pro­punerea administratorilor. Com­pa­nia a raportat pentru primul se­mes­tru venituri totale cu 28,5% mai mici, de la 100,4 milioane lei la 71,7 mil. lei, iar profitul net a scăzut la 1,2 mil. lei, de la 4,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Cel mai recent transfer cu acţiunile producătorului de elec­trozi industriali Electrocarbon, lis­ta­te pe piaţa Rasdaq a Bursei, a fost realizat la un preţ de 3,5 lei/ unitate, în creştere cu 32,58% faţă de referinţă.

La această cotaţie, capita­lizarea bur­sieră a companiei este de 62,82 mil. lei (14 mil. euro).  Electrocarbon este controlată de omul de afaceri Laurenţiu Va­si­le Dascălu, care deţine prin firma Vi­vaio Câmpina 50,8% din acţiuni. Alţi acţionari sunt firmele Meta­leuroest (21,3%) şi Ekomin (25,82%).

Elec­tro­carbon este una dintre cele patru com­panii care încă mai au acces direct la energia produsă de Hidro­elec­trica după ce anul trecut, odată cu intrarea în insolvenţă, produ­că­torul de elec­tri­ci­tate a de­nunţat 6 din cele zece con­tracte direc­te pe care le avea în derulare.

În afară de Electro­car­bon, sin­gurele companii care mai au con­tracte directe cu Hidro­elec­tica sunt Alro, cel mai mare consumator de energie din Româniaş Elsid şi Electromagnetrica.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO