Companii

Eli Lilly da 300 milioane pentru un medicament anticancer

24.08.2001, 00:00 24



Compania din domeniul farmaceutic Eli Lilly a anuntat in aceasta saptamana ca va plati 300 de milioane de dolari pentru drepturile asupra unui medicament impotriva cancerului descoperit de Isis Pharmaceuticals, relateaza Financial Times. Specialistii spun ca acest lucru demonstreaza ca marile companii de medicamente sunt pregatite sa isi extinda gama de produse.

Reprezentantii companiei au spus ca au incheiat o alianta strategica cu Isis, in special in ceea ce priveste produsul ISIS 3521, un tratament pentru cancerul la plamani, care in prezent se afla in ultimele stadii ale testelor clinice.

Cele doua firme au spus ca 1 milion de oameni din intreaga lume au murit de cancer la plamani.

Pretul pe care Eli Lilly l-a platit pentru acest medicament a starnit interesul investitorilor Isis, pretul actiunilor acestei companii inregistrand pe Wall Street o crestere de 48% in cursul sedintei de miercuri. Pretul de inchidere a ajuns astfel la 14,89 dolari.

Companiile din domeniul biotehnologic au incheiat in ultimele luni cu marile grupuri farmaceutice contracte de valori foarte mari, care au cumparat rezultatele activitatii acestora.

Aceasta tendinta, aflata in plina desfasurare in prezent, a permis companiilor mari, in conditiile in care si-au dat seama ca nu vor mai cunoaste pe viitor cresterile pe care le-au avut in ultimii ani, sa isi aloce mai bine resursele pentru dezvoltare.

Lily, care are din acest punct de vedere pozitie mai buna decat multe din rivalele din domeniu, a fost de acord sa finanteze Isis cu 200 de milioane de dolari pe parcursul ultimilor patru ani. Mai mult, compania a achizitionat 9% din Isis pentru 75 de milioane de doalri - ceea ce a reprezentat o mare prima peste pretul actiunilor - si a platit onorarii de 25 de milioane de dolari.

Isis ar mai putea primi inca 50 de milioane de dolari in conditiile in care produsul va iesi pe piata si alte sume importante din comisioane si costurile de dezvoltare mai reduse.

Andrew Gitkin, analist la UBS Warburg, a afirmat ca intelegerea dintre cele doua companii va fi evaluata la 500 de milioane de dolari.

Compania Eli Lilly este prezenta si in Romania, pentru acest an, propunandu-si inceperea productie, impreuna cu Sindan, una dintre putinele companii autohtone care indeplinesc standardele de calitate GMP (Good Manufacturing Practice).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO