Companii

Emisiune de actiuni Kraft de 8,7 miliarde de dolari

04.05.2001, 00:00 14



Kraft Foods Inc., gigantul industriei alimentare din Statele Unite, a majorat valoarea ofertei publice initiale planificate pana la 8,7 miliarde de dolari, pregatind terenul pentru cea de-a doua IPO (oferta publica initiala) din istoria SUA.

Kraft Foods, care va iesi de sub umbrela Philip Morris prin aceasta tranzactie, a anuntat ca va oferi 280 de milioane de actiuni, la un pret cuprins intre 26 si 31 de dolari. In total, firma ar putea incasa 7,3-8,7 miliarde de dolari, in contextul unei piete extrem de slabe in oferte publice initiale.

In martie, cand Kraft a anuntat prima data intentia de a deveni companie publica, reprezentantii firmei sperau sa atraga cinci miliarde de dolari. Acum, chiar si la pretul minim din oferta, tranzactia va fi cea de-a doua oferta publica initiala din Statele Unite, dupa cele 10,6 miliarde de dolari atrase anul trecut de AT&T Wireless.

Credit Suisse First Boston si Salomon Smith Barney sunt cele doua banci de investitii care vor intermedia tranzactia, care promite obtinerea a sute de milioane de dolari din comisioane. La un comision de aproximativ 4%, totalul comisioanelor va depasi 300 de milioane de dolari.

Oferta publica initiala se va desfasura pana la sfarsitul trimestrului al doilea, au declarat oficialii Kraft in prospectul depus la Securities and Exchange Commission, organismul de reglementare a valorilor mobiliare din SUA.

"Nu stiu cine nu va cumpara actiuni la o firma cunoscuta de toti investitorii inca de cand erau copii", declara Justin Burrows de la agentia de stiri financiare Hoover's Online, considerand ca tranzactia va avea un succes imens.

Ofertele publice initiale ale firmelor din sectorul tehnlogic au lipsit aproape in totalitate in acest an, dar marile companii care au vandut actiuni noi nu au avut de suferit de pe urma prabusirii burselor, deoarece investitorii au preferat consortiile cu o pozitie stabila pe piata, in dauna start-up-urilor neprofitabile.

Dupa ce se finalizeaza tranzactia, concernul Philip Morris va detine doar 49,5% din actiunile ordinare Kraft, dar va avea o 97,7% din drepturile de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO