Companii

Enel a lucrat la o marjă de profit de 20% anul trecut

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

06.06.2013, 22:01 498

Italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, au ajuns anul trecut la afaceri de 4,3 miliarde de lei (971,4 milioane de euro), cu 10% mai mari decât cele din 2011.

Creşterea cu adevărat semnificativă a fost pe partea de profit net, Enel bifând anul trecut un câştig de 875 de milioane de lei (196,3 milioane de euro), de 2,6 ori mai mare decât cel din 2011. Care este explicaţia?

„Rezultatul net a fost puternic afectat de anularea provizioanelor CFR în cazul companiilor de furnizare a energiei, Enel Energie (care reuneş­te partea de funizare a energiei din Enel Banat şi Enel Dobro­gea - n.red.) şi Enel Energie Munte­nia ca urmare a plăţii datoriei istorice de 5 ani a CFR către acestea“, explică reprezentanţii Enel.

Odată recuperate aces­tei datorii, care afectează bilanţurilor tuturor furnziorilor de energie din România, inclusiv filialele Electrica deţinute de statul român, Enel a ajuns la o marjă de profit de 20%. Marja înregistrată de italieni este foarte mare mai ales ţinând cont de faptul că ei activează într-un mediu puternic reglementat, cel al distribuţiei şi furnizării de energie electrică.

Odată cu creşterea indicatorilor financiari, la nivelul Enel în România este evidentă şi reducerea numărului de anagajaţi. Astfel, compania a ajuns anul trecut la 3.963 de oameni, cu 531 de angajaţi mai puţini decât în 2011.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Burse, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii despre abonarea la ZF Corporate: Alexandru Matei (Tel fix. 0318.256.286 Tel. mobil. 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maxim o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO