Companii

Enel şi Mittal, singurii străini rămaşi la reactoarele de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu

25.01.2011, 23:50 30

Enel (Italia) şi Arcelor Mittal România sunt singurii parteneristrăini pe care statul român îi mai are alături în proiectul de 4miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după ce înmai puţin de un an s-au retras CEZ (Cehia), RWE (Germania), GDFSUEZ (grup franco-belgian) şi Iberdrola (Spania).

Cele două reactoare noi de la Cernavodă reprezintă cel maiambiţios proiect de investiţii al statului român din ultimii 20 deani, care deşi a suscitat interesul celor mai mari companiienergetice europene, înregistrează o întârziere de doi ani faţă determenul anunţat iniţial.

"Astăzi (24 ianuarie - n.red.) a avut loc întâlnirea companiilorsemnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizează construireareactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Treidintre investitori au anunţat la reuniune că se vor retrage dinproiect din motive ce ţin de strategia fiecărei companii.Companiile rămase în proiect, Nuclearelectrica, ArcelorMittal şiEnel, şi-au reafirmat decizia de a continua proiectul", au declaratreprezentanţii Ministerului Economiei.

Săptămâna trecută, într-un comunicat comun, RWE, Iberdrola şiGDF SUEZ şi-au anunţat retragerea din proiect invocând"incertitudinile economice şi de piaţă" care au înconjurat aceastăinvestiţie. În toamana anului trecut şi CEZ renunţase la proiectulnuclear de la Cernavodă pentru a se concentra pe investiţiisimilare în Cehia.

"Mai departe, cele două companii rămase îşi vor expuneparticipaţiile la care vor să ajungă. În cazul acesta acestea sevor mulţumi cu puţin, adică exact cu cât au în prezent, statul vaprelua participaţiile rămase în urma plecării celorlalţiinvestitori după care va lansa procesul de atragere a unor noiinvestitori", spun reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

Practic, dacă ar fi să cumpere toate participaţiile la care aurenunţat investitorii străini, statul prin Nuclearelectrica arajunge la o cotă de 84,65% din acţiunile EnergoNuclear, compania deproiect care va construi reactoarele 3 şi 4, în timp ce Enel vaavea o participaţie de 9,15% iar ArcelorMittal România va rămâne cu6,2%. Intenţia statului este însă aceea de a-şi reduce participaţiachiar şi sub pragul de 40%, ceea ce va duce la o recalculare adeţinerilor celorlalţi participanţi la proiect.

"În timpul acestor negocieri se va merge mai departe cuprocedurile de selecţie a companiei de construcţiei pentru celedouă reactoare", au mai precizat sursele citate.

Pentru realizarea celor două reactoare noi, compania de proiect,EnergoNuclear, a lansat anul trecut o licitaţie prin care cereaoferte în vederea atribuirii contractului de inginerie, procurareşi construcţie în valoare de 3,2 miliarde de euro fără TVA. Deşitermenul iniţial stabilit pentru primirea ofertelor a fost 15decembrie, compania a decis să extindă intervalul până pe 17ianuarie. Cei care au depus oferte până la termenul limită suntamericanii de la Bechtel, câştigătorii unuia dintre cele maicontroversate proiecte de infrastructură din România, autostradaTransilvania, canadienii de la Lavalin şi ruşii de laAtomtechnoprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO