Companii

Enel: Vor fi intarzieri la plata la unii clienti

21.01.2009, 18:08 28

Grupul energetic italian Enel, care detine o cota de piata de 30% pe segmentul de distributie de energie electrica, spune ca de anul acesta platile din partea anumitor clienti ar putea intarzia, dar ca acest lucru nu ar trebui sa cauzeze probleme majore in functionarea companiei.

Italienii mai spun ca in 2010 vor incepe productia de energie in parcul eolian pe care-l au in dezvoltare in zona Dobrogei si ca aceasta va fi prima investitie in generare pe care o vor finaliza pe plan local.
"Estimam o reducere a consumului de energie la nivel de piata si totodata intarzieri ale platilor din partea anumitor consumatori, dar nu ne asteptam ca aceste situatii sa ne creeze probleme majore", spune Matteo Codazzi, presedintele Enel Romania. Potrivit acestuia, in contextul in care cererea pe piata ar putea inregistra un usor regres, preturile la energie nu ar avea niciun fundament de crestere.
"Nu vad niciun motiv pentru cresterea preturilor la energie", a mai precizat Codazzi. Potrivit reprezentantului Enel, una din masurile care trebuie luate la nivel de piata pentru evitarea unui impact semnificativ pe fondul crizei este accelerarea investitiilor in infrastructura, dar si in productia de energie electrica.
Italienii detin in prezent o cota de piata de circa 30% pe segmentul de distributie de energie electrica prin intermediul celor trei filiale Electrica preluate prin procesele de privatizare la care a participat respectiv Electrica Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, companie care alimenteaza si Capitala.
Pe partea de productie de energie electrica, Enel este implicat in dezvoltarea mai multor proiecte printre care se numara reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, un parc eolian cu o capacitate de circa 200 MW in Dobrogea, o termocentrala la Galati de circa 800 MW, precum si una la Braila, cu o capacitate similara, in colaborare cu Termoelectrica si cu germanii de la E.ON, investitii a caror valoare totala depaseste 2 mld. euro.
"Pana la sfarsitul anului 2010 estimam finalizarea acestei crize. Pana atunci nu vom incerca sa obtinem o finantare pentru centrala de la Galati. In plus, suntem intr-o faza incipienta a proiectului", a spus Carlo Tamburi, directorul diviziei internationale din cadrul Enel. In cazul termocentralei de la Galati, Enel va colabora cu Romelectrica si cu Global International 2000.
Reprezentantii companiei nu au avansat niciun termen privind finalizarea proiectelor in care sunt implicati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO