Companii

Energia verde, una dintre cele mai mari afaceri, are OK-ul: schema de sprijin de 10 mld. € intră în aplicare

Energia verde, una dintre cele mai mari afaceri, are OK-ul: schema de sprijin de 10 mld. € intră în aplicare

Dan Plaveti, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei: Practic, legea va putea fi 100% aplicabilă de săptămâna viitoare

Autor: Roxana Petrescu

21.10.2011, 00:07 6510

În Monitorul Oficial de miercuri, a fost publicată ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 care stabileşte sistemul de promovare a energiei din surse regenerabile.

Această lege nu şi-a produs niciodată efectele în absenţa avizului favorabil al Comisiei Europene, aviz care a venit în vara acestui an şi care a adus schimbări semnificative faţă de vechiul text, toate aceste modificări fiind incluse în ordonanţa de urgenţă.

Acesta reprezintă cel mai important text legislativ pentru investitorii în energie verde pentru că prin el se stabileşte modul în care vor fi recompensate de stat proiectele lor.

Încă un pas mic

"Săptămâna aceasta se va aproba şi legislaţia secundară care ulterior va fi publicată în Monitorul Oficial. Noi aşteptam publicarea ordonanţei de urgenţă. Săptămâna viitoare putem începe aplicarea efectivă a legii. Practic, legea va putea fi 100% aplicabilă de săptămâna viitoare", a spus Dan Plaveti, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Dacă producătorii îndeplinesc toate cerinţele impuse de autorităţi, aceştia vor putea beneficia de noua schemă de sprijin chiar de luna aceasta.

Miza acestei legi este numărul de certificate verzi, instrumentul prin care sunt sprijinite investiţiile în energie regenerabilă. În prezent, aceste investiţii sunt recompensate pe baza unei hotărâri de guvern emise în 2004 (HG 1.892/2004) prin care fiecare MWh de energie verde produs primeşte un singur certificat verde, indiferent dacă este vorba de energie eoliană, solară sau hidro.

Odată cu aplicarea noii legislaţii, acest număr va varia în funcţie de resursa utilizată.

Ce este certificatul verde

Certificatele verzi sunt principalul instrument prin care statul român a decis să sprijine investiţiile în energie regenerabilă. Ca membru al UE, România şi-a asumat prin tratatul de aderare o serie de obiective privind ponderea pe care energia verde o va avea în consumul de electricitate la finalul anului 2020. Pentru că astfel de proiecte sunt mai costisitoare în comparaţie cu cele de energie convenţională, pentru a-şi atinge ţintele stabilite, România a trebuit să vină cu un plan de sprijin pentru energia regenerabilă pentru a-i atrage pe investitori. Astfel, mecanismul gândit de statul român este bazat pe aceste certificate verzi. În prezent, fiecare producător de energie verde primeşte un certificat pentru fiecare MWh produs. Preţul acestui certificat variază între 27-55 de euro. Mai departe, instrumentul este vândut către furnizorii de electricitate, cum este Electrica, de exemplu, care sunt obligaţi ca în coşul pe care îl livrează clienţilor să aibă un anumit procent de energie regenerabilă. Dovada îndeplinirii acestei cote obligatorii este chiar numărul de certificate verzi achiziţionate. Cum însă acest lucru este un cost pentru firmele de furnizare, el va fi transmis în facturile plătite de populaţie şi de companii, lucru care va duce la scumpiri. Dincolo de acest certificat verde, companiile pot ieşi în piaţa liberă să-şi vândă energia produsă.

Noua schemă de sprijin însă va creşte substanţial numărul de certificate verzi, astfel că producătorii de energie eoliană vor încasa 2 certificate, iar cei de energie solară vor beneficia de 6 astfel de instrumente.

5 mld. euro în vânt

Valoarea acestei scheme până în 2020 a fost calculată de ANRE la 10,5 miliarde de euro, bani care vor fi plătiţi de populaţie şi de companii prin creşterea facturilor. Anul viitor facturile se vor scumpi cu 2,5%, iar la nivelul anului 2017 creşterile de preţ vor fi de 30%, conform calculelor ANRE. Pe de altă parte, investitorii promit proiecte de miliarde după aplicarea legii.

"Energia este un domeniu-cheie pentru economia românească, iar sectorul eolian are potenţialul de a atrage investiţii de peste 5 miliarde de euro, până în 2013, pentru un total de 3.000 MW instalaţi, ceea ce va presupune crearea a peste 6.000 de noi locuri de muncă", a declarat Dana Duică, directorul exe­cutiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Această asociaţie a fost înfiinţată în 2008, iar în prezent din ea fac parte peste 100 de companii, atât producători şi dezvoltatori de proiecte eoliene, precum şi consultanţi, case de avocatură sau bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO