Companii

Transelectrica mai trage un semnal de alarmă: Am putea ajunge la limitarea funcţionării eolienelor pentru că piaţa energiei este insuficient dezvoltată

Transelectrica mai trage un semnal de alarmă: Am putea ajunge la limitarea funcţionării eolienelor

Transelectrica mai trage un semnal de alarmă: Am putea ajunge la limitarea funcţionării eolienelor

Autor: Roxana Petrescu

05.10.2011, 00:07 2347

De această dată, compania spu­ne foarte clar că dacă piaţa ener­giei nu se va dezvolta în sen­sul creşterii consumului de electricitate şi al punerii în func­ţiune a unor capacităţi care pot feri siste­mul în faţa caracterului incontrolabil al ener­giei eoliene, funcţionarea acestor parcuri ar putea fi limitată.

Ceea ce încearcă reprezentanţii Trans­elec­trica să transmită este faptul că dacă se vor dez­volta parcuri eoliene peste limita de acceptare a sistemului energetic, există riscul ca unele parcuri să fie oprite pentru a nu pica întreaga infrastructură de energie din România.

După cum bate vântul

Problema majoră legată de aceste parcuri este că energia produsă de ele are un caracter incon­trolabil, ceea ce duce la formarea unor dez­echilibre în sistem. De exemplu, în timpul nopţii când consumul de energie scade, un vânt foarte puternic în Dobrogea ar duce la o pro­duc­ţie de energie în excedent care nu şi-ar găsi lo­cul în sistem. Deşi aceste dezechilibre se pot re­zolva prin scoaterea din funcţiune a altor uni­tăţi, cum este cazul termocentralelor sau al hidro­centralelor, este posibil ca nici aceste măsuri să nu mai fie suficiente.

"Noi avem o diferenţă de consum între vârf şi gol de circa 2.000 MW. Sunt situaţii în care nu mai avem ce termocentrale şi hidro­centrale să mai scoatem din funcţiune, pentru că ele deja sunt oprite sau merg la minimum. Dacă nu se iau măsuri pentru dezvoltarea pieţei, eu sunt con­vins că vom ajunge la limi­tarea centralelor eoliene. Luaţi în calcul şi acest risc de operare!", a declarat Marian Cer­nat, directorul Direcţiei operative din cadrul Transelectrica.

Măsurile despre care Cernat vorbeşte se refe­ră la dezvoltarea pieţei de energie din Româ­nia. "Formarea unei pieţe regionale de ener­gie sau măsuri care vizează creşterea consu­mului ar putea fi câţiva factori care ar ajuta la integrarea acestor eoliene. În plus, tre­bu­ie realizate investiţii în centrale hidro cu acu­mulare prin pompaj (centrale de reglaj care pot prelua energia excedentară din sistem şi o pot folosi ulterior pentru producerea altei energii - n.red.) aşa cum este proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti", a mai precizat Cernat.

Fără număr, fără număr

Reprezentantul Transelectrica a mai ri­di­cat o problemă care a fost pusă pe tapet recent şi de preşedintele Autorităţii Naţionale de Re­gle­men­tare în domeniul Energiei (ANRE): fap­tul că nicăieri în legislaţia actuală din do­meniul energetic nu există o limită privind capa­citatea instalată a unităţilor de producţie a energiei regenerabile.

"Din păcate, legislaţia actuală nu ne-a dat po­si­bilitatea de a impune o anumită limită pen­tru eoliene", spune Cernat. Transelectrica a spus în repetate rânduri că sistemul nu poate inte­gra în prezent mai mult de 3.000 MW, dar cu toate acestea la începutul acestei luni pro­iecte eoliene cu o capacitate de peste 8.400 MW, echivalentul a mai bine de 10 re­actoare ale centralei de la Cernavodă, aveau con­tractele de racordare semnate. Din acestea, circa 700 MW erau deja în funcţiune.

"Noi nu avem cadrul legal pentru a limita emiterea acestor contracte. Juriştii ne-au spus că nu le putem limita accesul la reţea. Ni s-a cerut însă un punct de vedere pentru anumite modificări ale Legii energiei, iar propunerea noastră a fost aceea de a limita capacitatea eoliană până la un nivel care să permită o inte­gra­re durabilă a acestora în sistem. Procedura este acum la ANRE. Practic, ar trebui să putem tra­ge o limită, să spunem ce proiecte pot fi conec­tate fără , iar apoi după caz să fie permisă şi intrarea altor capacităţi în func­ţiune", a mai precizat Cernat.

Reprezentantul Transelectrica a mai preci­zat că în alte state există astfel de limite în ceea ce priveşte capacităţile disponibile pentru cen­trale eoliene. Acestea se scot la licitaţie şi nu sunt depăşite pentru a nu periclita funcţionarea sistemului.

Invitaţie la investiţii

Totodată, Cernat a mai precizat că in­ves­ti­to­rii în proiecte eoliene ar trebui să fie pre­ocu­paţi şi de participarea la unele investiţii majore, aşa cum este hidrocentrala de un miliard de euro Tarniţa - Lăpuşteşti, deoarece realizarea acestei unităţi ar putea duce la integrarea mai multor proiecte de "mori de vânt" în sistem.

Boomul proiectelor eoliene în România a avut loc pornind de la doi factori majori: con­di­ţiile bune de vânt din Dobrogea şi schema de spri­jin pe care statul român o va pune la dispo­ziţia investitorilor de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO