Energie

Arabia Saudită îşi va reduce semnificativ producţia şi exporturile de ţiţei

Arabia Saudită îşi va reduce semnificativ producţia...

Autor: Izabela Cutieru

11.03.2019, 14:52 224

Arabia Saudită intenţionează să îşi reducă exporturile de ţiţei în luna aprilie la mai puţin de 7 milioane de barili pe zi, păstrând producţia „cu mult sub 10 milioane”, a anunţat un oficial saudit, citat de Reuters.

Compania de stat Aramco şi-a propus să livreze în aprilie 650.000 bpd (barili pe zi), sub solicitările clienţilor, cererile ale rafinăriilor şi clienţilor pentru ţiţeiul din Arabia Saudită, a declarat oficialul.

„În ciuda cererii foarte mari manifestată de clienţii internaţionali, de peste 7,6 milioane de bpd, clienţilor le-au fost alocaţi mai puţin de 7 milioane bpd”, a completat oficialul.

Exporturile saudite din martie vor fi, de asemenea, sub 7 milioane bpd.

OPEC şi alţi producători, cum ar fi Rusia, denumiţi de obicei OPEC+, au convenit, în luna decembrie, să reducă oferta cu 1,2 milioane bpd de la 1 ianuarie, timp de 6 luni.

„Arabia Saudită demonstrează un angajament extraordinar pentru accelerarea reechilibrării pieţei”, susţine oficialul saudit, adăugând că regatul aşteaptă ca toate celelalte ţări, membre OPEC+, să arate niveluri similare de contribuţie şi conformitate.

Ministrul saudit al energiei, Khalid Al-Falih, a declarat duminică faptul că producţia de petrol în luna martie a fost de 9,8 milioane bpd şi că ţara, cel mai mare producător al OPEC, intenţionează să păstreze producţia din aprilie la acelaşi nivel.

Producţia de petrol din Arabia Saudită a scăzut, în luna februarie, la 10.136 milioane de barili, a declarat vineri o sursă din industria saudită pentru Reuters, de la 10,24 milioane bpd, în ianuarie.

Preţul petrolului Brent a urcat luni la peste 66 dolari/baril, după anunţurile saudite privind reducerea livrărilor şi cel al reducerii producţiei americane de petrol.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO