Energie

Compania rusească Rosatom a preluat o companie parteneră din Ungaria

Presa speculează că ruşii au cumpărat compania pentru a se proteja în cazul în care vor deveni ţinta unor sancţiuni economice occidentale. Foto: Shutterstock

Presa speculează că ruşii au cumpărat compania pentru a se proteja în cazul în care vor deveni ţinta unor sancţiuni economice occidentale. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2016, 00:04 395
Compania rusească Rosatom, care ar trebui să construiască două noi reactoare în Ungaria, a achiziţionat 100% din Ganz Engineering, unul dintre furnizorii locali din proiectul pentru extinderea centralei nucleare de la Paks, scrie ziarul de business Világgazdaság, preluat de Portfolio.hu.
 
Achiziţia a fost făcută prin subsidiara Rosatom CKBM, înregistrată în Sankt Petersburg, care a cumpărat o participaţie de 49% la Ganz Engineering de la Ganz Gépgyár Holding. CKBM mai deţinea 51% din Ganz Engineering.
 
Grupul rusesc a ajuns astfel să controleze în întregime compania parte­neră din Ungaria.
 
Valoarea tranzacţiei nu a fost precizată.
 
CEO de la Ganz Holding, Zoltán Fitos, a confirmat că afacerea a fost finalizată. El a explicat că vânzarea ar putea aduce capital pentru investiţii viitoare.
 
Pentru a putea câştiga comenzi mari, Ganz Engineering are nevoie de dezvoltare, dar în ceea ce priveşte investiţiile care duc la creşterea companiei, Ganz Holding n-ar fi putut furniza niciodată ce poate Rosatom, a explicat Fitos.
 
Zilele trecute, ziarul rusesc Kommersant a scris că Rosatom ar putea deveni ţinta sancţiunilor occidentale deoarece a câştigat contracte de afaceri în Crimeea.
 
Presa maghiară a speculat că aceste interese de afaceri aruncă în incertitudine proiectul Paks II. Ruşii au infirmat informaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO