Energie

Conferinţa ZF Power Summit 2023. Viorel Alicuş, director ANRE: În următorii 2-3 ani ar trebui să intre în funcţiune circa 3-4000 MW din surse de energie regenerabile. Există cereri pentru proiecte de 20.000 MW depuse la Transelectrica

Conferinţa ZF Power Summit 2023. Viorel Alicuş,...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2023, 09:48 312

În următorii 2-3 ani ar trebui să intre în funcţiune circa 3-4000 MW din surse de energie regenerabile, în condiţiile în care există cereri pentru 20.000 MW depuse la Transelectrica, dar nu toate proiectele ajung să fie implementate, a declarat Viorel Alicuş, director ANRE la Conferinţa ZF Power Summit 2023.

”Preţul energiei va depinde de cerere şi ofertă. Producţia din surse regenerabile este variabilă. Vara intră mult din solar, eolian toamna, primăvară, dar iarna nu prea intră. E posibil ca preţul să rămână sus, nu neapărat ca anul trecut. Avem însă şi reacţia consumatorilor, care sunt mai atenţi la preţ acum, deci ar putea să determine o scădere”.

Ce a mai declarat Viorel Alicuş:

Există un regulament european care a devenit şi lege care impune conceptul de ”go to place”, adică stabilirea axactă a locaţiilor unde se pot instala regenerabile. Statul trebuie să stabilească unde are interes să fie instalate surse regenerabile ca să nu existe congestii, cum este Dobrogea. În baza acestui concept să scot la licitaţie capacităţile. Dar e o chestiune de viitor. Polonia aplică acest model de acces la reţea. Eu ştiu că şi în România este în pregătire un astfel de proiect.  

Principala problemă actuală sunt prosumatorii. La final de 2022 erau undeva la 40.000 de prosumatorii. Ritmul de punere în funcţiune a instalaţiilor e foarte mare, presiunea pe reţea foarte mare. Numărul de necunoscute este mare, sunt multe întrebări: cum mă racordez, ce fac asociaţiile de locatari.  Am pornit de la 5 intrebări pe lună şi am ajuns la 500 de întrebări şi creştem.

În 2011-2013 a existat o perioadă de concurenţă pe capacitate, iar reglementările actuale pe partea de racordare a proiectelor regenerabile au încercat să evite situaţii neplăcute la racordare, pe baza experienţei anterioare. Dar sunt multe situaţii şi pot apărea conflicte. Vrem să simplificăm prevederile din legislaţia primară. Dar vine şi un pachet nou de reglementări europene pentru a simplifica racordarea surselor.

E nevoie de întărirea reţelei. Să nu ajungem în situaţia de a racorda instalaţia şi nu poţi să evacuezi, ceea ce afectează businessul. Trebuie să ne uităm şi la ce racordăm. Reţeaua e limitată.

Sunt multe documente care se cer pentru a primi autorizaţia de racordare la reţea, iar proiectele depind mult de autorităţi centrale şi locale. Poţi sta peste 6 luni pentru autorizaţia de apă, de mediu.  De aceea multe proiecte nu se mai fac, când văd costurile cu racordarea.  Sunt multe reglementări care nu ţin de ANRE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO