Energie

Din cei 1.500 MW eolieni anunţaţi de Iberdrola, numai 80 MW intră în funcţiune în 2011

Din cei 1.500 MW eolieni anunţaţi de Iberdrola, numai 80 MW intră în funcţiune în 2011

Autor: Roxana Petrescu

12.09.2010, 23:41 64

Grupul energetic Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucători lanivel global în ceea ce priveşte proiectele eoliene, va pune înfuncţiune anul viitor un parc eolian de 80 MW, în localitatea MihaiViteazu, judeţul Constanţa, aceasta fiind de altfel singurainvestiţie care are contractul de racordare la reţea semnat, dincei 1.500 MW pe care spaniolii îi au în plan pentru România.

Semnarea contractului de racordare, fie cu Transelectrica, fiecu operatorul reţelei de distribuţie a energie din regiunea undeurmează să fie amplasat parcul eolian, este unul dintre cei maiimportanţi paşi în ceea ce priveşte realizarea unei investiţii deprofil.

Ţinând cont de capacitatea parcului, investiţia de la MihaiViteazu ar putea ajunge la 120-140 de milioane de euro.

La fel ca mulţi alţi investitori care au ales să înceapăproiecte eoliene în România, şi Ibedrola lucrează împreună cu undezvoltator, numit Eolica Dobrogea, alături de care au fostanunţate planuri privind construire a 50 de parcuri, în Dobrogea,cu o capacitate cumulată de 1.500 MW, aproape cât două reactoareale centralei nucleare de la Cernavodă. Potrivit datelorTranselectrica însă, din toţi cei 1.500 MW care ar urma să fiemontaţi în perioada 2011-2017, numai 80 MW, adică parcul eolian dela Mihai Viteazu, are şi contractul de racordare semnat.

Numele spaniolilor de la Iberdrola a apărut în scandalulizbucnit la sfârşitul lunii iulie legat de parcul eolian pe carecehii de la CEZ vor să-l dezvolte în comuna dobrogeană Cogealac. Laacea dată, circa 100 de oameni, care potrivit informaţiiloroficiale în mare parte nici măcar nu locuiau în Cogealac, auînceput să arunce cu pietre, intenţia lor fiind aceea de a dărâmagardul care împrejmuieşte locul în care se desfăşurau construcţiileCEZ. Agenţii care asigurau protecţia parcului din Cogelac al CEZ autras cinci gloanţe de cauciuc asupra mulţimii. Tot potrivit unorsurse oficiale, unul dintre motivele acestui conflict dintreautorităţile locale şi cehii de la CEZ ar fi faptul că primarul dinCogealac ar fi închiriat mai multe terenuri către Iberdrola,spaniolii având la rândul lor intenţia a construi un parc eolian pesuprafaţa comunei. Cum primarul şi-a dat deja terenurile, în caleainvestiţiei CEZ au apărut mai multe piedici privind procesul deavizare, compania luând decizia ca pentru moment să blochezeconstrucţiile de la Cogealac. Acest lucru vine în contextul în carecehii deja au montat 120 de turbine în comuna alăturatăCogealacului, Fântânele, din care 90 deja erau funcţionale,potrivit celor mai recente date disponibile. La mijlocul săptămâniitrecute, preşedintele Iberdrola, Ignacio Galan, a avut o întâlnirecu Ion Ariton, ministrul economiei, discuţiile vizând, printrealtele, noi proiecte de investiţii în domeniul producerii deenergie din surse regenerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO