Energie

Ministerul Energiei va putea înfiinţa societăţi pentru fonduri de investiţii în domeniul energiei

Ministerul Energiei va putea înfiinţa societăţi...

Autor: Alice Draghici

23.09.2015, 14:45 521

"Actul normativ a fost aprobat de Guvern în condiţiile în care este necesară derularea de urgenţă a demersurilor care să permită înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Prin tranzacţia convenită prin „Memorandumul de înţelegere” încheiat între statul român şi The Rompetrol Grup N.V., Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou-înfiinţată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român. Modificarea este necesară întrucât actualul cadru legal nu permite statului român înfiinţarea unor noi societăţi. Ori, în aceste condiţii, exista riscul atragerii răspunderii acestuia ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate" se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit actului normativ, în numele statului, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri va putea înfiinţa societăţi cu capital de stat şi va putea participa la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate ori la majorarea capitalului social al societăţilor la care este acţionar, cu respectarea cadrului legal în domeniile societar şi al concurenţei.

Decizia privind înfiinţarea de societăţi, participarea la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau majorarea capitalului social al societăţilor la care Ministerul Energiei exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, va avea ca temei o analiză economico-financiară, tehnică, juridică şi de oportunitate, inclusiv din perspectiva normelor naţionale şi comunitare în materia ajutorului de stat.

Analiza va avea la bază principii ca participarea cu drepturi egale, în mod nediscriminatoriu, a acţionarilor operatorilor cu capital de stat la deciziile societare; asigurarea transparenţei fondurilor publice şi utilizarea eficientă a acestora; promovarea investiţiilor în sectorul energetic şi al resurselor energetice; promovarea unui climat concurenţial între operatorii economici, indiferent de structura capitalului social.

Drepturile şi obligaţiile statului rezultate din calitatea de acţionar sau asociat la aceste societăţi înfiinţate vor fi exercitate de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, instituţie din bugetul căreia vor fi asigurate costurile necesare pentru participarea la înfiinţarea societăţilor, la capitalul social al unora existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social la care ministerul este acţionar.

Totodată, noile reglementări, cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă, au în vedere necesitatea exprimării unei opţiuni a statului cu privire la participarea la majorarea capitalului social al societăţilor la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri administrează participaţiile statului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24