Petrom, compania care exploatează aproape în totalitate resursele de petrol ale României, a trecut anul trecut printr-o schimbare de structură profundă, benzinăriile devenind principalul generator de business şi de profit al companiei, în timp ce exploatarea de petrol şi gaze s-a scufundat în pierderi. Această mutaţie în structura financiară a companiei, deşi cel mai probabil temporară, oglindeşte fidel schimăbrile dramatice prin care a trecut piaţa petrolului la nivel global, unde barilul s-a prăbuşit de la 100 de dolari la mai puţin de 50 de dolari. Estimările specialiştilor din domeniu arată că ieftinirea abruptă a petrolului a dus la anularea unor proiecte de 380 de miliarde de dolari, multe dintre investiţiile sustenabile transformându-se în riscuri imposibil de asumat.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut OMV Petrom SA, compania care concentrează activităţile de explorare şi producţie ale grupului, a raportat afaceri de 13,6 mld. lei, cu 17% mai mici faţă de cele din 2014, şi pierderi de 696 mil. lei, primele de la privatizarea din 2004.
Una dintre cele mai frumoase cetăţi din România, deschisă publicului după cinci ani de restaurare
Odată cu prăbuşirea barilului de petrol, compania a fost obligată să aplice deprecieri semnificative în zona de explorare şi producţie, sondele neprofitabile fiind închise, lucru care se vede în scăderea producţiei anul acesta. Deşi operaţional, la nivel consolidat, Petrom a izbutit să fie profitabilă, elementele speciale au generat primele pierderi pentru companie din ultimul deceniu. Barilul de petrol a atins la începutul acestui an minimul ultimilor 12 ani după ce a scăzut sub pragul de 30 de dolari, dar acum resursa se îndreaptă spre nivelul de 50 de dolari.
Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti îngheţate în timp