Energie

Statul român plănuieşte să le dea verzilor ajutoare cu două mâini: Solarele şi eolienele ar putea primi preţuri fixe la energie timp de 15 ani prin participarea la licitaţii CfD, dar şi prin negocieri directe. Banii ar putea veni din Fondul de Modernizare şi dacă nu, sigur din facturile consumatorilor

Statul român plănuieşte să le dea verzilor ajutoare...

Autor: Roxana Petrescu

08.08.2023, 10:18 7616

După ce consumatorii români au susţinut prin facturile proprii schema de certificate verzi care a stat la baza dezvoltării proiectelor de energie verde din primul val, acum statul vrea să subvenţioneze din nou aceste investiţii, deşi în repetate rânduri dezvoltatorii au spus că se descurcă şi singuri.

Mai mult, dincolo de licitaţiile pentru Contractele pentru Diferenţă (CfD), acum statul se gândeşte şi la negocieri directe, arată proiectul de Hotărâre de Guvern pus pe site-ul Ministerului Energiei. “Generozitatea” vine în contextul în care speranţa statului este că va putea utiliza sumele din Fondul de Modernizare pentru a finanţa această nouă schemă.

“În cazul ajutorului de stat CfD ad-hoc, ministerul de resort, cu ajutorul contrapărţii CfD, poate acorda contracte CfD ad-hoc pentru proiecte de producţie de energie electrică pentru care nu se poate aplica un proces de selecţie competitivă. Termenii şi condiţiile contractelor CfD ad-hoc vor fi stabilite prin negociere directă şi sunt supuse obţinerii deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene după notificarea ajutorului de stat CfD ad-hoc”, se arată în cadrul documentului. În linii mari, un contract CfD îi garantează investitorului timp de 15 ani un preţ al energiei, ceea ce înseamnă anularea riscului asociat proiectului spre “deliciul” proprietarilor şi al băncilor. “În cazul schemelor CfD, preţul de exercitare pentru un contract CfD este determinat prin licitaţie CfD, iar în cazul unui ajutor de stat CfD ad-hoc, preţul de exercitare pentru un contract CfD ad-hoc este determinat prin negociere.”

Mai departe, la fel ca în cazul certificatelor verzi, furnizorii de energie electrică au obligaţia de a colecta contribuţia CfD.

“Finanţarea mecanismului de sprijin CfD este asigurată prin mecanismul de colectare a contribuţiei CfD aplicat tuturor consumatorilor finali şi/sau prin fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. Contribuţia CfD va fi instituită începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru a asigura fondurile necesare pentru fondul de lichiditate CfD, bugetele pentru schemele CfD poate fi stabilit utilizând fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, cum ar fi Fondul pentru modernizare sau alte surse identificate, care, dacă sunt obţinute, vor alimenta fondul de lichiditate CfD aferent schemelor CfD specificate.”

Proiectele care vor putea fi finanţate prin schema de CfD trebuie să utilizeze tehnologia eoliană onshore şi offshore, solară, hidro, nucleară, hidrogen sau stocarea energiei.

Mai departe, cerinţele de eligibilitate ale proiectului sunt următoarele:

  • Proiectul trebuie implementat pe teritoriul României.
  • Capacitatea instalată propusă de proiect trebuie să cuprindă în întregime noi capacităţi de producere a energiei electrice şi să utilizeze doar tehnologii eligibile de producere a energiei eoliene onshore sau solare fotovoltaice pentru a produce şi livra energia electrică generată în Sistemul Energetic Naţional. Schema CfD nu se aplică pentru proiectele de înlocuire, extindere sau retehnologizare a capacităţilor instalate existente.
  • Pentru prima licitaţie, ofertanţii pot semna contracte EPC sau orice alte contracte obligatorii de furnizare, atâta timp cât aceste contracte au fost semnate după 20 iulie 2022.
  • Capacitatea instalată propusă a proiectului este egală sau mai mare de 5 MW.
  • Proiectul trebuie să aibă asigurată cel puţin autorizaţia de racordare la reţeaua naţională (Aviz Tehnic de Racordare – "ATR"), iar data ţintă de punere în funcţiune nu trebuie să depăşească 36 de luni de la data anticipată a semnării CfD (adică decembrie 2023).
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO