Energie

Trei ani au fost necesari pentru reforma în energie: Complexul Energetic Oltenia, o afacere de 1 mld. euro, va fi gata în mai

Autor: Roxana Petrescu

23.03.2012, 00:05 793

Complexul Energetic Oltenia, un business de circa un miliard de euro care va asigura circa 30% din consumul naţional de energie electrică cu aproape 20.000 de angajaţi, ar urma să devină funcţional în luna mai, la mai bine de trei ani distanţă după ce autorităţile au anunţat primul plan de reorganizare a sistemului energetic.

Dacă la finalul anului 2008, Varujan Vosganian, pe atunci ministru al economiei, lua decizia înfiinţării Companiei Energetice Naţionale, o firmă care ar fi trebuit să aibă o valoare de 24 de miliarde de euro, în mandatul lui Adriean Videanu s-a adoptat ideea a doi giganţi naţionali. Ambele planuri aveau ca idee de bază renunţarea la actuala structură de producţie de energie din România, care este împărţită în funcţie de sursă în termo, nuclear şi hidro, şi lansarea unor companii cu un mix energetic, pe modelul cehilor de la CEZ. Practic, s-ar fi făcut trecerea la un coş de energie, astfel încât energia hidro ieftină nu ar mai fi concurat cu energia termo, de exemplu. La momentul respectiv, autorităţile mai spuneau că aceste structuri s-ar fi putut finanţa mai uşor în piaţă şi că pe termen lung ar fi putut deveni jucători regionali.

Nici cei doi giganţi energetici nu au rezistat însă mai mult de mandatul lui Videanu, aşa că ei s-au transformat în com­plexuri pe cărbuni, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Huneadoara, fiind astfel abandonată ideea mixului de energie.

Complexul Energetic Oltenia grupează cele mai mari termocentrale din România, Turceni, Rovinari şi Craiova, alături de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Datele din 2010 ale acestor patru companii arată că întreaga struc­tură ar avea afaceri de circa un miliard de euro şi aproape 20.000 de angajaţi, dar că în respectivul exerciţiu financiar a înregistrat pierderi de peste 30 mil. euro. Anul trecut rezultatele ar putea fi mai bune, ţinând cont de faptul că în primele nouă luni ale anului CEN Turceni a trecut la un profit de 31 mil. lei (9 mil. euro), faţă de pierderile de 65 mil. lei.

"În data de 21.03.2012 au avut loc la sediul MECMA şedinţele consiliilor de administraţie ale Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari, Com­plexului Energetic Craiova şi Societăţii Naţionale a Lig­nitului Oltenia în care s-a aprobat proiectul de constituire a Complexului Energetic Oltenia. Prin această aprobare în con­sens cu poziţia tuturor factorilor responsabili, Guvernul Ro­mâniei, Consiliul Concurenţei, acţionariatul, organizaţiile sin­dicale şi în conformitate cu prevederile legale, consiliile de administraţie ale societăţilor implicate asigură înfiinţarea şi func­ţionarea Complexului Energetic Oltenia începând cu luna mai 2012", a anunţat Ministerul Eco­nomiei. Potrivit ministerului, înfiinţarea acestei societăţii va con­tribui, printre altele, la susţinerea lucrărilor de investiţii aflate în derulare care sunt de circa un miliard de euro la nivelul tuturor societăţilor implicate. Sediul societăţii va fi în Gorj.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara, va cuprinde termocentralele Deva şi Paroşeni şi minele viabile din CNH. Potrivit Mediafax, ambele unităţi ar urma să fie privatizate anul acesta de statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO