Energie

De ce a vândut CEZ operaţiunile din România către fondul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets, tranzacţie estimată la peste 1 miliard de euro, cea mai mare mutare din ultimii 12 ani: preţul de licitaţie a fost principalul criteriu de selecţie şi MIRA l-a oferit pe cel mai mare

De ce a vândut CEZ operaţiunile din România către...

Autor: Miruna Diaconu

26.10.2020, 00:08 3133

♦ Grupul ceh din domeniul energiei CEZ a anunţat în luna mai a anului trecut că intenţionează să îşi vândă afacerile din România, parte din implementarea unei noi strategii la nivel regional ♦ Reprezentanţii CEZ spun că finalizează strategia aprobată de vânzare la preţul cel mai mare posibil, fără să precizeze şi valoarea totală a tranzacţiei.

Grupul ceh din do­me­niul energiei CEZ, cu o ca­pi­ta­li­zare de 8,7 mld. euro, vinde opera­ţiu­nile din România că­tre Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), un fond care ad­mi­nis­trea­ză active de 129 mld. dolari la ni­vel global, din care cea mai mare par­te sunt investite în proiecte de infrastructură.

Tranzacţia privind vânzarea ac­tive­lor CEZ în România a de­pă­şit pragul de 1 mld. euro, conform da­telor din pia­ţă, fiind astfel cel mai mare deal din ulti­mii 12 ani. Mai exact, ultima tranzacţie care a sărit de acest prag datează din 2008. Doar trei mutări din istoria Ro­mâniei - preluarea a 65% din BCR de către Erste, achi­ziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpă­ra­rea a 75% din Rom­petrol de către kazahii de la KazMunaiGaz - au reuşit să aibă o valoare de peste 1 mld. euro.

„Preţul de vânzare a venit dintr-un proces extrem de compe­titiv condus de Société Générale – una dintre cele mai mari bănci de in­vestiţii din lume, şi toţi in­vesti­torii au avut oportunitatea de a par­ticipa la proces. CEZ finali­zează astfel strategia aprobată de vân­zare, la preţul cel mai mare posibil, faţă de care suntem satisfăcuţi“, spun reprezentanţii com­paniei din domeniul energiei CEZ.

Cehii sunt prezenţi pe piaţa ro­mâ­neas­că din 2005, când au pre­luat dis­tri­bu­ţia de energie electrică Electrica Olte­nia SA. CEZ Vânzare este princi­pa­lul fur­nizor de energie elec­trică din sud-vestul României, dar şi fur­nizor de ga­ze naturale, cu un portofoliu de cli­enţi casnici şi in­dus­triali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi, anul trecut înre­gis­trând afa­ceri de 1,9 mld. lei şi un pro­fit de 12 mil. şi 63 de anga­jaţi. În luna mai a anului trecut, CEZ, controlat în pro­porţie de 70% de statul ceh, a anun­ţat că îşi va vinde opera­ţiu­ni­le din Ro­mâ­nia, Turcia şi Polonia pen­tru a se con­centra pe piaţa din Cehia, fiind vor­ba de o schimbare a modelului de business.

Pentru piaţa de tranzacţii din Româ­nia aceasta este o mutare gi­gant, ce are capacitatea să influ­enţeze întrea­ga evoluţie. Anul tre­cut s-au semnat pe pia­ţa din Ro­mânia 150 de tranzacţii cu o va­loare cumulată de 4 mld. euro, po­trivit unui raport al Mergemarket şi CMS. Astfel, o singură tranzac­ţie, cea pri­vind activele CEZ în Ro­mâ­nia re­prezintă un sfert din total, iar asta dacă ra­portăm la un an bun pentru piaţa lo­cală de M&A. În comparaţie, în 2020 pia­ţa s-a prăbuşit, în prima jumătate de an fiind semnate doar circa 20 de tran­zac­ţii mai mari. Piaţa de M&A era esti­ma­tă să se înjumătăţească în 2020 la 2 mld. euro dacă nu se semna vânzarea CEZ. În contextul actual, ea reduce sem­nificativ declinul.

 

 

Calendarul unei tranzacţii de 1 mld. euro

 

2019


21 mai - Grupul ceh din domeniul energiei CEZ a anunţat că intenţionează să-şi vândă afacerile din România. Acţionarii CEZ s-au arătat nemulţumiţi de strategia cehilor în zona Europei de Est.

9 septembrie - CEZ lansează o testare pe piaţă cu privire la procesul de transfer al activelor din România.

18 decembrie - CEZ a primit 17 oferte pentru operaţiunile din România, începând de la fonduri de investiţii până la producători de energie.

 

2020


12 aprilie – Prima etapă a procesului de vânzare a fost finalizată prin acceptarea a 19 oferte neangajante.

6 august  – CEZ a intrat în discuţii exclusive cu Macquarie Infrastructure and Real Assets pentru vânzarea operaţiunilor din România.

11 august – CEZ a evaluat ofertele transmise de investitori pentru operaţiunile din România şi că are negocieri cu cel care a depus cea mai bună ofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO