Energie

ZF Power Summit 2022. Ruxandra Bologa, Partner, NNDKP: Sprijinul anumitor categorii nu trebuie să se facă prin preţ, nu pentru toată lumea şi nici prin supraimpozitarea sectorul pe care vrem să-l susţinem, adică producătorilor de energie regenerabilă

ZF Power Summit 2022. Ruxandra Bologa, Partner, NNDKP:...

Autor: Alexandra Matei

23.02.2022, 10:54 94

Sprijinul acordat anumitor categorii de consumatori nu ar trebui să se facă prin preţ, nu ar trebui să se adreseze tuturor şi nici nu ar trebui să afecteze sectorul producătorilor de energie regenerabilă, a spus Ruxandra Bologa, Partner, NNDKP, în cadrul ZF Power Summit 2022.

„Ce se întâmplă acum cu plafonarea preţurilor - deşi înţeleg ideea că anumite categorii trebuie sprijinite -  nu se face prin controlul preţurilor. Aceasta este prima regulă. Comisia Europeană a publicat şi un ghid care conţine măsuri recomandate statelor pentru a interveni în situaţia creşterii preţurilor la electricitate şi gaz. Intervii prin politici sociale, ajutor de stat, dar nu pentru toată lumea. Aceasta este a doua regulă. Categoriile care pot fi sprijinite sunt consumatorii casnici şi întreprinderile mici şi medii. O altă necorelare este reglementarea unui impozit pentru producătorii de energie regenerabilă pentru a finanţa acest sprijin acordat tuturor. Nu prin preţ, nu pentru toată lumea şi nu prin impozitarea sectorului pe care vrei să-l încurajezi”, a declarat aceasta.

 

Alte declaraţii:

@ Nu este deloc o experienţă rapidă sau plăcută adunarea terenurilor pentru dezvoltarea unui parc de regenerabile pentru că, în primul rând, legislaţia nu ne ajută. Deşi suntem în plin proces de implementare a Green Deal, noi „reuşim” să avem o legislaţie, în ceea ce priveşte terenurile agricole extravilane, neclară şi contradictorie. Ne putem întreba dacă putem schimba destinaţia terenurilor agricole. Da, o putem face, dar felul care o putem schimba nu este unul facil şi este un proces de durată.

@ Aici avem de-a face cu două mari priorităţi: siguranţa alimentării cu hrană, deci utilizarea terenurilor agricole în scop agricol şi siguranţa alimentării cu energie, la fel de importantă. Aceste două obiective nu sunt armonizate la nivel legislativ, deşi, am văzut în Parlament un proiect de modificare a fondului funciar, care pare că are în vedere exact această armonizare. Din păcate, proiectul este abia la prima cameră. Cert este că în conformitate cu acest proiect ar părea că suntem şi noi printre cei care implementează conceptul de agrivoltaic, adică folosirea duală a terenurilor, atât pentru agricultură, cât şi pentru energie.

@ Printre primele întrebări pe care le primim într-un proiect de energie este: pot să îmi vând energia liber pe piaţă la ce preţ consider eu? Dacă răspunsul este negativ, din start, România pierde puncte. Prin efect, deşi pare că un client poate să vândă la orice preţ consideră, nu va încasa veniturile pe care le-ar încasa dacă piaţa ar fi cu adevărat liberalizată.

@ Regula este că atunci când un investitor îşi pune problema dacă vrea sau nu să investească în România, trebuie să ştie că este liber să îşi monetizeze producţia, în limitele legii, dar cu libertatea de a dispune la ce preţ, când, cum şi cui o vinde. Până nu reglementăm aceste aspecte, probabil că vom importa în continuare gaze şi electricitate. În ceea ce priveşte gazele, avem resurse, dar nu sunt exploatate. De aici porneşte totul, inclusiv scumpirea electricităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO