Companii

Energy Holding face cu 700 mil. euro o termocentrala cat jumatate de reactor nuclear

26.02.2007, 18:43 21

Energy Holding, cel mai mare trader privat cu energie de pe piata de profil, intentioneaza sa demareze anul acesta o investitie de 700 mil. euro intr-o termocentrala pe lignit cu o putere instalata de 400 MW in judetul Gorj, au declarat reprezentantii companiei.
Puterea instalata a unitatii depaseste jumatate din capacitatea unui reactor al centralei nucleare de la Cernavoda (un reactor are 700 de MW). Acesta ar putea produce 3.000 de GWh, adica 5% din totalul consumului inregistrat anul trecut.
"Toate fondurile pentru derularea acestei investitii provin de la actionarul majoritar al companiei, Societe Bancaire Privee, neexistand surse externe de finantare", au mai precizat sursele citate. In luna august, anul trecut, 95% din actiunile Energy Holding au fost preluate de catre Societe Bancaire Privee, institutie financiara cu sediul in Geneva. Compania detine si un numar de cinci microhidrocentrale preluate in 2004 in urma unei licitatii publice. Pentru acest an, oficialii companiei estimeaza o cifra de afaceri de 320 mil. euro, in crestere cu 8% fata de nivelul prognozat pentru anul trecut. Profitul net pentru acest an s-ar putea situa intre 14-15 mil. euro fata de castigul de 12 mil. euro inregistrat anul trecut.
Energy Holding este o companie destul de controversata mai ales din cauza contractelor directe pe care aceasta le are cu diversi producatori locali, contracte al caror pret, perioada de finalizare sau cantitate achizitionata sunt necunoscute.
In prezent, peste 60% din energia produsa in Romania provine din termocentrale, cei mai mari producatori pe acest segment fiind cele trei complexuri energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova. Desi importanta lor in cosul de productie este incontestabila, marile unitati de produtie care functioneaza pe carbuni risca sa fie inchise daca pana in 2013 nu vor indeplini normele de mediu impuse de UE. Investitiile necesare in cele trei unitati de productie depasesc un miliard de euro, iar privatizarea lor pare singura solutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO