Companii

Englezii de la Macromall Brasov strang 100 mil. lire de pe bursa londoneza pentru extindere pe piata locala

16.05.2007, 19:25 24

Fondul britanic de investitii Dawnay Day, care are in portofoliu centrul comercial Macromall din Brasov, va cauta o noua finantare de 100 de milioane de lire sterline (150 mil. euro) la Bursa AIM de la Londra, unde este listat, pentru inceperea altor trei proiecte pe piata romaneasca.
"Exista o serie de orase cu peste 100.000 de locuitori la care ne uitam, cum ar fi Oradea si Satu Mare in vestul tarii, mai putin la Timisoara. Totodata urmarim si zonele de est si sud ale tarii, astfel ca pana la sfarsitul acestui an ma astept sa incepem trei proiecte noi de retail, cu valori cuprinse intre 30 si 100 de milioane de euro, in functie de locatie", a declarat pentru ZF Paul Rogers, 48 de ani, general manager si actionar al Dawnay Day PanTerra, societatea care administreaza investitiile fondului.
Administratorul fondului declara totodata ca investitiile Dawnay Day sunt realizate in functie de oportunitatile oferite de pietele pe care actioneaza, compania neavand bugete stabilite dinainte pentru o anumita tara.
Dawnay Day este activ pe mai mult de 10 piete din Europa Centrala si de Est unde detine un numar de 41 de proprietati, cele mai mari investitii fiind realizate in Polonia si Ungaria, in timp ce pe piata locala compania a inceput dezvoltarea a trei proiecte comerciale, la Baia Mare, Cluj si Arad, cu o valoare totala de aproximativ 190 de milioane de euro.
"Prin influxul de capital de 100 de milioane de euro pe care il vom realiza pana la sfarsitul acestei luni, dimensiunea fondului ar putea creste la 1,2 miliarde de euro, luand in calcul si imprumuturile pe care intentionam sa le contractam. Suntem interesati sa discutam cu bancile locale pentru finantare", au declarat reprezentantii Dawnay Day PanTerra.
Dawnay Day PanTerra este detinuta in proportie de 60% de catre grup, in timp ce Paul Rogers detine 20% din companie. Fondul este specializat pe dezvoltarea proiectelor de retail, administratorii luand in calcul si inceperea unor proiecte rezidentiale, segment pentru care nu sunt fixate insa tinte precise.
Compania a cumparat anul trecut centrul comercial Macromall din Brasov pentru 19 milioane de euro.
"Macromall va beneficia de o largire cu peste 8.000 de metri patrati si mai avem de lucrat la mixul de chiriasi. Avem teren, autorizatii si plan urbanistic pentru extindere si speram sa demaram lucrarile anul viitor. Costurile se vor ridica la 6-8 milioane de euro", apreciaza Rogers, care are experienta de aproape 30 de ani in real estate, in cadrul Dawnay Day fiind prezent de la sfarsitul anului 1995.
Compania are deschis un birou la Varsovia, urmand sa deschida alte doua centre regionale la Budapesta si Bucuresti. Pentru biroul din Romania, care va avea la inceput trei-patru angajati, pentru ca ulterior numarul acestora sa creasca la opt, reprezentantii fondului au securizat un spatiu pentru desfasurarea activitatii.
"Speram ca dezvoltatorii sa invete din experienta Poloniei, unde multe proiecte sunt asemanatoare din multe puncte de vedere, fara a avea un profil exact al clientului pe care doresc sa-l atraga. In Romania este in prezent o situatie similara cu cea din Polonia de acum 5-6 ani", adauga reprezentantul Dawnay Day.
Printre actionarii Dawnay Day se numara Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citibank, precum si o serie de investitori institutionali, fonduri de pensii sau fonduri de hedging.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO