Companii

Equest a pierdut 2 mil. euro din vanzarea unui proiect in Targoviste

Equest a pierdut 2 mil. euro din vanzarea unui proiect in Targoviste

Achizitia a fost negociata de George Teleman, partenerul Equest responsabil cu activitatea de pe piata locala

21.09.2009, 17:15 124

Compania a vandut in august centrul comercial pentru 4,3milioane de euro, cu 3,7 milioane de euro mai putin fata de pretulde achizitie din urma cu doi ani, potrivit unui comunicat alcompaniei publicat pe bursa londoneza.

"Nimeni nu vrea sa piarda, dar daca au avut de plasat banii maibine in alta directie, au acceptat aici o pierdere. Totiinvestitorii care au adus bani in Romania au deasupra lor unconsiliu de administratie, sunt fonduri listate, iar totul depindede interesul punctual fata de o proprietate", a declarat RazvanGheorghe, directorul general al firmei de consultanta imobiliaraCushman & Wakefield.

Equest a anuntat inca din toamna anului trecut ca intentioneazasa vanda majoritatea proprietatilor din Romania, zece la acea data,cele mai importante find parcul comercial Vitantis din Bucuresti siMoldova Mall din Iasi.

Prima tranzactie, anuntata de ZF inca din luna august, s-asemnat insa la aproape un an de la anuntul Equest si a implicatModul Shopping Center din Targoviste, unul dintre cele mai miciproiecte ale fondului in Romania.

Insumand pretul de vanzare (4,3 mil. euro) si chiriile incasate(1,3 mil. euro) EBP a pierdut aproximativ 2,4 milioane de euro lunatrecuta cand a vandut obiectivul catre compania Anakes InvestmentLimited, inregistrata in Cipru.

Compania Anakes a fost reprezentata de proprietarul grupuluiConarg, Valentin Visoiu. El nu a putut fi contactat pentrucomentarii.

Potrivit randamentului net indicat de companie la achizitie(8%), Ziarul Financiar estimeaza ca veniturile din chirii pe duratacelor doi ani de administrare a centrului Modul EBP s-au ridicat la1,3 milioane de euro. Aceste venituri ar fi putut fi insa folositepentru rambursarea creditului contractat in urma cu doi ani pentrufinantarea achizitiei.

Au achitat si creditul

"Am primit 1,2 milioane de euro net din vanzarea spatiilorinchiriate in Targoviste pentru Praktiker si Technomarket. In lunaaugust grupul a vandut spatiile pentru suma de 4,3 milioane deeuro, din care 2,5 milioane de euro reprezentau un credit aflat inderulare", a mentionat grupul.

Tranzactia a fost coordonata de firma de consultanta imobiliaraJones Lang LaSalle printr-o oferta derulata la nivelinternational.

Modul Shopping Center, cu o suprafata de 6.530 mp, a fostachizitionat in iulie 2007 pentru 8 mil. euro si a fost apoiinchiriat catre retailerii Praktiker si Technomarket.

Achizitia a fost negociata de George Teleman, partenerul Equestresponsabil cu activitatea de pe piata locala.

Teleman a declarat ca tranzactia a fost realizata la un yield(randament net) de 11%, in conditiile in care in piata au fostrealizate foarte putine tranzactii in acest an iar in Bucurestirandamentul este de circa 12%.

"Strategia initiala era o retea de retail boxuri. Ne vomconcentra acum pe managementul activ al asseturilor care le avem.Intr-o piata pesimista o tranzactie cu un yield de 11% este un semnbun", a spus Teleman.

"Concesii pentru chiriasi"

Grupul a aratat ca veniturile nete din chirii din acest an auajuns la 4,4 milioane de euro, sub asteptari, din cauza scaderiiratei de ocupare si din cauza unor concesii temporare pentruchiriasii din centrele comerciale Vitantis (Bucuresti) si MoldovaMall (Iasi). Totodata si procesul de inchiriere a parcului EquestLogistic Center a decurs mai incet decat prognoza initiala.

Din totalul activelor detinute in regiune 65% se afla inRomania, iar restul sunt impartite in mod egal intre Bulgaria,Serbia si Macedonia. Valoarea investitiilor EBP in Romania a ajunsla 116 milioane de euro la finalul anului trecut, in timp ceactivele au fost reevaluate in scadere cu 30%, la 147,8 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO