Companii

Equest intra cu 30 mil. euro pe industrial, dupa ce a cheltuit aproape 50 mil. euro pe birouri si comercial

Equest intra cu 30 mil. euro pe industrial, dupa ce a cheltuit aproape 50 mil. euro pe birouri si comercial

Proiectul Bucharest West va implica investitii de 300 mil. euro, potrivit dezvoltatorilor

11.08.2006, 18:26 66

Compania britanica de investitii imobiliare Equest Balkan Properties (EBP) a achizitionat un teren de circa 10 hectare in cadrul parcului logistic Bucharest West, pentru 5,4 milioane de euro.
EBP va suplimenta investitia in teren cu alte aproximativ 26 de milioane de euro, pentru dezvoltarea unei suprafete de pana la 65.000 de metri patrati de spatii logistice si de depozitare.
In conditiile unui grad de ocupare de 100%, randamentul anual al investitiei - yield-ul, va fi de aproximativ 11% in euro, potrivit datelor EBP.
"Prin aceasta achizitie vom avea acces si la acest segment (industrial - n. red.) aflat in crestere sustinuta in Europa de Sud-Est. Noi privim Bucharest West ca pe unul dintre cele mai importante parcuri logistice si industriale din regiunea balcanica", a declarat Petri Karjalainen, managing partner la Equest Partners Limited, administratorul EBP.
"Colaborarea cu Equest pentru acest proiect a inceput in urma cu cateva luni, cand Equest a decis sa identifice si sa cumpere un teren pe care sa dezvolte spatii de depozitare pentru companiile din grup", explica Viorel Opait, consultant in cadrul departamentului industrial la compania imobiliara Colliers, agentul exclusiv al proiectului Bucharest West.
Tranzactia marcheaza astfel intrarea britanicilor pe segmentul industrial, dupa ce primele trei achizitii efectuate in acest an au vizat imobile de birouri si spatii comerciale.
Astfel Equest a anuntat in primele zile ale acestui an achizitia unui imobil de birouri de peste 3.000 de metri patrati din zona Domenii, pentru aproape 5 milioane de euro, randamentul anual al investitiei fiind de peste 9%.
Doua luni mai tarziu, Equest a achizitionat pentru 34,5 milioane de euro centrul comercial Moldova Mall din Iasi, detinut de omul de afaceri Danut Prisecariu. Si achizitia Moldova Mall asigura, potrivit datelor Equest, un randament anual al investitiei de 9% in euro calculat la un grad de ocupare de 100%.
La jumatatea acestui an, Equest a mai cumparat pentru 7 milioane de euro un imobil de birouri, care gazduia sediul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Investitia genera un randament anual de 8,82%, potrivit datelor Equest, vanzatorul fiind familia britanica Hackmey si companiile de investitii imobiliare controlate de aceasta.
Achiztia de catre Equest a terenului din cadrul Bucharest West reprezinta o alta premiera pe piata imobiliara locala, fiind pentru prima data cand doua companii internationale cu activitati in domeniul imobiliar se vor implica in cadrul aceluiasi proiect, Bucharest West.
Proiectul logistic Bucharest West este dezvoltat de catre Portland Trust, companie responsabila si pentru proiectele de birouri Opera Center si Bucharest Business Park, vandute dupa finalizare catre fondul de investitii austriac CA Immo. Proiectul, care va implica investitii de aproximativ 300 de milioane de euro - potrivit dezvoltatorului, va fi unul dintre cele mai mari parcuri logistice din Romania, cu o suprafata de circa 100 de hectare, fiind situat pe autostrada Bucuresti-Pitesti. In prezent pe lista chiriasilor se afla companii precum Schwartzmuller, AAA Auto, Opel sau Roto, potrivit informatiilor Equest.
In apropierea proiectului Bucharest West, pe autostrada Bucuresti-Pitesti se mai afla in diferite faze de executie si alte proiecte industriale si logistice, precum Cefin Logistic Park, ProLogis sau Mercury Logistic Park.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO