Companii

Euler Hermes: Momentul reaşezării consumului local pe baze sustenabile este incert, dar efectul va fi cel mai probabil abrupt, potenţat de întârzierea măsurilor de ajustare a dezechilibrelor macro

Euler Hermes: Momentul reaşezării consumului local pe...

Autor: Roxana Rosu

16.09.2019, 11:07 184

Vânzările globale din retail, estimate la 8.000 miliarde dolari, vor continua să crească în acest an, datorită rezistenţei consumului privat în majoritatea pieţelor de top, dar perspectivele sunt mai puţin favorabile pentru 2020, în special în SUA, arată o analiză realizată de Euler Hermes, companie specializată în asigurarea de credit comercial.

În ceea ce priveşte România, analiştii spun că, după o uşoară încetinire în prima parte a anului, consumul, respectiv vânzările cu amanuntul, par să-şi fi reluat panta ascendentă, creşterile înregistrate fiind peste 8%, respectiv 7% în primele 7 luni ale anului şi cu o intensitate mai ridicată în rândul bunurilor non-alimentare. În paralel, insolvenţele se află pe un trend descendent la nivelul întregii economii (-29% în primele 7 luni din 2019).

Pe de altă parte, piaţa se confruntă cu majorarea deficitului comercial şi a deficitului bugetar, în timp ce presiunea pe cursul valutar este acompaniată de o inflaţie în jur de 4%, cu mult peste media europeană, subliniază analiştii.

”Din punctul de vedere al schimbărilor la nivel macroeconomic dar şi sectorial, observăm un asincronism cu mişcările la nivelul statelor dezvoltate din Uniunea Europeană, unde dobânda la facilitatea de depozit a fost recent redusă şi mai mult în teritoriul negative”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO