Companii

Eureko cumpara cu totul compania elena Interamerican

30.05.2001, 00:00 53



Compania de asigurari pan-europeana Eureko a anuntat ca este gata sa preia liderul asiguratorilor privati din Grecia, Interamerican, pentru 1,37 de miliarde de euro, relateaza Financial Times.

Eureko va achizitiona un pachet de 54% din actiunile Interamerican de la omul de afaceri grec Dimitris Contominas pentru 977,4 milioane de euro. Intentiile viitoare vizeaza desfasurarea unei oferte publice de cumparare a restului de actiuni, respectiv 20,62%, pentru inca 388 milioane euro.

Preluarea companiei Interamerican de catre Eureko ar putea ajuta compania pan-europeana sa-si extinda activitatea din Europa de Est, in conditiile in care Interamerican este cea mai mare companie privata de asigurari din Grecia.

Inca de la crearea sa in 1992, la initiativa a opt firme de asigurare din Europa, Eureko a cautat firme pe care sa le achizitioneze, in dorinta de a deveni unul dintre cei mai mari asiguratori europeni.

Anul trecut, Eureko a cumparat 90% din actiunile societatii de administrare a fondurilor de investitii Foreign & Colonial din Marea Britanie, pentru 666,8 milioane de euro, dar achizitia Interamerican este cea mai importanta din istoria firmei.

Eureko detine deja un sfert din capitalul companiei grecesti si a ajuns la un acord de preluare a pachetului de actiuni detinut de Dimitris Contominas, un om de afaceri din Grecia. Tranzactia se va efectua la un pret de 19,81 euro/actiune, rezultand un pret total de 977,4 milioane de euro.

Intentiile viitoare vizeaza desfasurarea unei oferte publice de cumparare a restului de actiuni, respectiv 20,62% din capitalul Interamerican la un pret de 20,74 euro/actiune. In total, Eureko va plati 1,37 miliarde de euro pentru firma din Grecia.

Acum opt ani, Eureko trebuia sa demonstreze ca poate deveni competitiva. Piata de asigurari din Europa era dominata de pietele locale, iar economiile si sinergiile rezultate din aliante nu aveau o importanta prea mare. Crearea unei entitati separate urma sa faca mult mai usoara o politica de achizitii si obtinerea unor economii de costuri.

Astfel, compania Achmea din Olanda, Banco Comercial Portugues, Friends Provident (Marea Britanie), Parion (Germania), Swiss Mobiliar (Elvetia), Topdanmark (Danemarca), Lansforsakringar Wasa (Suedia) si compania franceza MAAF Assurances au contribuit la formarea Eureko in 1992.

Anul trecut, actionarii au decis schimbari in ponderile detinute, astfel ca firma olandeza Achmea detine in prezent 72,2% din capitalul companiei pan-europene, banca portugheza are 15,1% din actiuni, iar restul de sase parteneri detin impreuna 12,7%.

Eureko este pe locul 14 in randul companiilor de asigurari din Europa, cu incasari din prime de 9,2 miliarde de euro si fonduri sub administrare de 120 miliarde euro. Compania, care are peste 13.000 de angajati, este pe locul patru in domeniul asigurarilor de sanatate in Europa.

Cel mai important sector de activitate al Eureko este industria asigurarilor auto, unde este pe locul doi dintre companiile europene. Activitatile companiei pe piata asigurarilor de viata o situeaza intre primele 20, in timp ce in domeniul administrarilor de active se numara intre primele 32.

Asiguratorul pan-european nu este la prima intrare pe piata Europei Centrale si de Est. Luna trecuta, dupa un lung conflict cu Guvernul Polonez, Eureko a redobandit controlul asupra PZU, cea mai mare companie de asigurari de viata si non-viata in Europa Centrala si al doilea fond de pensii publice administrate privat.

Un consortiu condus de Eureko, care detine in prezent 30% din capitalul PZU, isi va majora participarea la capitalul asiguratorului polonez, printr-o oferta publica initiala care va avea loc probabil in acest an.

In 1999, acest consortiu a platit 3 miliarde zloti (736,7 milioane de dolari), iar din acel moment au inceput neintelegerile cu Trezoreria, privind controlul asupra firmei.

De asemenea, Eureko este actionar al Union din Slovacia, lider de piata in asigurari de calatorie si a sasea companie pe non-viata din aceasta tara.

Interamerican are o cota de piata de 2,1% in pe piata asigurarilor non-viata in Romania, si a anuntat recent ca intentioneaza sa fondeze, impreuna cu Eureko, primul sistem privat de asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO