Companii

Europolis a trecut de 100 mil. euro

16.01.2006, 18:59 16

Fondul austriac de investitii imobiliare Europolis a investit pe piata romaneasca aproximativ 103 milioane de euro pana in prezent in cadrul celor doua proiecte in care s-a implicat, imobilul de birouri Europe House si Parcul Logistic Cefin.

Austriecii au intrat pe piata romaneasca in anul 2003, prin cumpararea pentru aproximativ 31 de milioane de dolari (peste 26 de milioane de euro) a cladirii de birouri Europe House, proiect dezvoltat de GTC. Un an mai tarziu, austriecii ajungeau la a doua investitie pe piata locala, dupa implicarea lor in proiectul industrial de peste 75 de milioane de euro Cefin Logistic Park.

Proiectul Europe House este cunoscut si sub denumirea de cladirea Orange, avand in vedere ca adaposteste sediul operatorului de telefonie mobila Orange Romania.

Europe House a fost dezvoltat de compania israeliana Globe Trade Center (GTC) International, prin intermediul reprezentantului local Victoria International Property, compania israeliana fiind aproape de finalizare cu lucrarile de constructie la cel de-al doilea imobil de birouri de pe piata romaneasca America House, care va fi situat in vecinatatea Europe House.

Imobilul Europe House are o suprafata de aproximativ 13.000 de metri patrati de spatii de birouri, dispusi pe 10 etaje, la care se adauga diverse spatii comerciale la parter si doua niveluri de parcari subterane.

A doua tranzactie a Europolis dintre fondul de investitii si Cefin a implicat mai intai cumpararea de catre grupul austriac a companiei care dezvolta proiectul Cefin Logistic Park, aflat la vremea respectiva in prima faza de dezvoltare. Investitiile aferente fazelor ulterioare de dezvoltare urma sa fie derulate de Cefin din fonduri asigurate de Europolis.

La finalizarea proiectului, Cefin Logistic Park ar urma sa fie compus din spatii de depozitare ce totalizeaza aproximativ 150.000 de metri patrati. Suprafata pe care se va desfasura proiectul este de peste 300.000 de metri patrati.

Reprezentanta romaneasca a FM Logistic, parte a grupului francez cu acelasi nume, este al doilea chirias al fazei a doua a proiectului Cefin Logistics Park si va ocupa aproximativ 40% din cladire, un depozit cu o suprafata de 33.000 mp. Primul chirias al acestei faze de dezvoltare este compania de distributie Macromex, care a inchiriat recent o suprafata de 7.000 mp in cadrul parcului Cefin.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, Europolis pregateste primul sau proiect pe segmentul comercial, cu o valoare de pana la 100 de milioane de euro. Fondul de investitii se afla in discutii avansate cu un dezvoltator local, proiectul urmand a fi situat in Capitala.

Fondul de investitii austriac este detinut de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si banca Investkredit AG. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO