Companii

Excelent transfera 2 mil. dolari la Kandia

27.05.2003, 00:00 18

Producatorul de dulcuri Excelent Bucuresti ar putea participa cu 1,97 milioane de dolari la o majorare a capitalului social al unei alte companii de profil, Kandia Timisoara. Investitiile urmeaza sa ia forma unor aporturi in numerar si transferarea unor constructii si terenuri.
Excelent este actionarul majoritar al Kandia dupa ce a preluat la inceputul acestui an in cadrul unei tranzactii complexe un pachet de 60% din capitalul societatii de la fondul de investitii Rivta GmBH. Tranzactia prevedea si preluarea de catre Excelent a obligatiilor investitionale asumate in cadrul contractului de privatizare de catre fostul actionar majoritar, iar majorarea face parte din indeplinirea acestor obligatii. Oficialii Excelent nu au dorit sa comenteze asupra acestei operatiuni.
Excelent si Kandia detin in prezent aproximativ 40% din piata romaneasca a dulciurilor, devansand grupul international Kraft, care detine 35%. La momentul achizitiei Kandia de catre Excelent  despre posibilitatea unei fuziuni intre cele doua companii, iar transferul unor active de la Excelent la Kandia ar putea fi un prim pas intr-o astfel de operatiune.
Excelent a avut anul trecut vanzari in valoare de  26,4 milioane de dolari, un profit de 3 milioane de dolari, iar cifra de afaceri pentru Kandia a fost de 9 milioane de dolari si un profit de cateva mii de dolari.
Actiunile Excelent sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele ale Kandia pe piata RASDAQ. Principalul actionar al Excelent este fondul de investitii Axis Investments, care detine 94,7% din actiunile companiei si va trebui sa lanseze pana la finalul acestui an o oferta publica pentru delistarea companiei.
In spatele Axis Investmests se afla un alt fond de investitii, East Europe Development Fund.  Acesta este un fond de investitii regional in valoare de 120 de mil. $, administrat de Invesco CEAM.  Printre investitorii fondului se afla omul de afaceri Fathi Taher, si companii precum  ABB, Ericsson sau Fiat. Fathi Taher controleaza compania Excelent si hotelul Marriott.   vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO