Companii

Extindere de credit sindicalizat pentru Petromidia de la 85 la 110 mil. dolari

09.06.2005, 18:52 27

Actionarii companiei Rompetrol Rafinare, cea mai mare companie din cadrul grupului petrolier Rompetrol, au fost convocati pentru aprobarea extinderii unui credit sindicalizat de la 85 milioane dolari (68,8 milioane euro) la 110 milioane dolari (circa 90 milioane euro), care urmeaza sa fie contractat de la bancile HVB Bank Romånia, Bank Austria Creditanstalt si BCR.

Creditul este destinat finantarii operatiunilor rafinariei Petromidia, una dintre cele mai mari rafinarii din Romånia, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul Rompetrol.

Consiliul de Administratie al companiei a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pentru data de 25 iunie.

Petromidia este cel mai important activ al grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Rompetrol Rafinare si alte companii din grupul Rompetrol au avut accesul nerestrictionat la liniile de credit, cu toate ca in ultima vreme persoane din managementul Rompetrol sunt cercetate de catre procurori in dosarul privatizarii rafinariei Petromidia.

Procurorii acuza printre altele ca Rompetrol ar fi cumparat rafinaria Petromidia cu bani incasati dintr-o creanta externa mai veche, care i se cuvenea statului romån.

Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol, a fost retinut de catre procurori la finele lunii mai, cu propunerea de arest preventiv, insa magistratii Tribunalului Bucuresti au respins cererea Parchetului. Curtea de Apel a decis de asemenea ca cercetarea lui Patriciu sa se faca in stare de libertate. Printre capetele de acuzare se afla spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune.

In replica, Rompetrol a angajat firma de avocatura Salans si a anuntat ca va intenta actiuni impotriva statului in fata instantelor interne si internationale. Patriciu a amenintat ca va cere daune de sute de milioane de dolari administratiei de stat din cauza prejudiciilor produse grupului Rompetrol prin modul in care a fost instrumentat dosarul Petromidia de catre procurori.

Cifra de afaceri a rafinariei Petromidia ar putea urca in acest an cu 20%, påna la 1,73 miliarde dolari, in timp ce firma estimeaza si o majorare importanta a profitului net cu 20 milioane dolari.

In ceea ce priveste veniturile totale, valoarea anticipata este apropiata de cea a cifrei de afaceri, ajungånd la 1,735 miliarde de dolari, cu 30,7 milioane dolari peste nivelul cheltuielilor.

Compania si-a stabilit si un buget de investitii de 90,2 milioane de dolari.

Anul trecut, Petromidia a obtinut o cifra de afaceri de 1,44 miliarde de dolari, inregistrånd si un profit net de 11,7 milioane de dolari, pentru prima data de la privatizare.

Cea mai mare parte a profitului din 2004 va fi repartizata pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

De altfel, profitul net a continuat sa creasca si in primul trimestru al acestui an, ajungånd la 41 milioane de dolari, raportat la o cifra de afaceri consolidata de 469 milioane de dolari.

Rafinaria detine integral actiunile Rompetrol Petrochemicals si 99% din titlurile Rompetrol Downstream, firma care gestioneaza reteaua de benzinarii a grupului. Pe långa acestea mai are participatii majoritare in Rompetrol Logistics (61,81%) si Rom Oil (96%).

Capitalizarea bursiera a Petromidia este acum de 463 milioane dolari (376 milioane euro), la un pret de 780 lei pe actiune. Scandalul legat de retinerea lui Patriciu a dus la o scadere puternica a actiunilor Petromidia de la 900- 930 lei la 670 lei, ulterior cotatia titlurilor revenind la niveluri de circa 780 - 800 lei.

De la inceputul scandalului, Petromidia a pierdut 150 milioane euro din capitalizare, ceea ce reprezinta circa o treime din intreaga sa valoare bursiera.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO