Companii

Factura dependenţei: Am băgat 10 mld. $ în buzunarele Gazprom

Factura dependenţei: Am băgat 10 mld. $ în buzunarele Gazprom

Autor: Roxana Petrescu

19.03.2012, 18:35 876

Factura energetică pe care România o achită ruşilor de la Gazprom an de an se ridică la peste un miliard de dolari, în ultimii opt de ani zile firmele locale vărsând în conturile intermediarilor care aduc aici gazul rusesc, WIEE şi Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.

Anul trecut, valoarea importurilor de gaze ruseşti a ajuns la 1,57 mld. dolari, aproape dublu comparativ cu 2010, cantităţile aduse fiind în creştere cu peste 50%, iar preţul plătit fiind cu aproape 23% mai mare, după cum arată datele ANRE. Mai mult, sunt slabe şanse pe termen lung pentru ca această notă de plată să scadă, ANRE chiar anunţând pentru prima jumătate a acestui an un preţ de import cu 11,5% mai mare faţă de cel din jumătatea lui 2011.

Informaţiile vin în contextul în care la finele săptămânii trecute un articol publicat de Financial Times arăta că unul dintre proiectele majore pentru reducerea dependenţei europene de gazul rusesc, Nabucco, în care este implicată şi România, ar putea suferi modificări majore, acum fiind analizată o variantă de proiect de două ori mai scurtă, Nabucco West.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO