Companii

Faliment la Balkan Airlines

14.03.2001, 00:00 18



Un tribunal din Sofia a declarat, la inceputul acestei saptamani, falimentul companiei de transoport aerian din Bulgaria, Balkan Airlines, stabilind o intrunire a creditorilor firmei pentru data de 3 aprilie, au declarat oficialii judecatoresti, informeaza agentiile internationale de presa.

Decizia era asteptata de marea majoritate a analistilor, dupa luni de proteste si actiuni in justitie. Linia aeriana a fost condusa timp de doi ani de o firma israeliana, Zeevi Holdings, care a cumparat pachetul majoritar in 1999.

Principalii creditori ai Balkan Airlines, printre care se numara asiguratorul Bulstrad, compania care administreaza aeroportul din Sofia si IATA (Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni), au solicitat luna trecuta intrarea in faliment a firmei bulgare. Numarul creditorilor se ridica la 42 in Bulgaria si 200 in exterior, potrivit declaratiilor oficialilor companiei.

Autoritatile bulgare au retras recent licenta de operare a operatorului bulgar de transport aerian Balkan Airlines, dupa solicitarea debitorilor.

Conform legilor bulgare, licenta pentru operatiile de zbor nu poate fi reinnoita decat dupa cel putin 6 luni de la anuntarea retragerii de catre ministerul transporturilor.

Linia aeriana a suspendat toate zborurile la jumatatea lunii februarie, in urma actiunii in justitie depusa de Zeevi Holdings si guvernul bulgar.

Zeevi Holdings a intocmit un plan de relansare a liniilor aeriene care putea fi aplicat doar daca guvernul era de acord sa investeasca 15 mil USD si daca toate datoriile erau inghetate pana cand compania redevenea profitabila.

Firma israeliana a cumparat 75% din actiunile Balkan in iunie 1999, pentru numai 15 mil. USD si s-a angajat sa investeasca 100 mil USD in linia aeriana in urmatorii 5 ani. Israelienii se angajau, de asemenea, sa plateasca 30 mil. USD din datoriile de 110 mil. USD.

Luna trecuta insa, reprezentantii companiei israeliene au cerut, in fata unei curtii internationale de justitie, despagubiri in valoare de 230 mil. USD pentru netransferarea in posesia lor a unor active promise in contract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO